В най-мрачните времена за нашия народ, времена на гнет, на

...
В най-мрачните времена за нашия народ, времена на гнет, на
Коментари Харесай

Радев: Паисий Хилендарски се посвети да върне самочувствието ни като народ

В най-мрачните времена за нашия народ, времена на терор, на безпаметност и безнадежност Паисий Хилендарски се посвети да разпали искрата на знанието и просвещението, и извади българския жанр от безвремие и безпринципност, с цел да върне самочувствието ни като народ със собствен език, просвета, своя вяра, сподели в словото си пред мемориала на св. Паисий Хилендарски в Банско президентът Румен Радев. 

„ Днес означаваме 300 години от рождението на преподобния Паисий Хилендарски и 260 лета от неговата „ История славянобългарска “, която откри хоризонта към нашето духовно събуждане и културно възобновление “, уточни президентът.

Със словата си той напомни, че Паисий Хилендарски посвети себе си на Бога и на отечеството, презря персоналните неволи и не потърси земна популярност, а имаше друга задача – да освети пътя, който би трябвало да извърви българският народ, с цел да укрепи своята нематериалност и културна еднаквост и да му напомни, че е народ, правоприемник на могъща държавност, на славно и велико минало, на история, която би трябвало да помним и пазим.

Президентът взе присъединяване в тържествата, отдадени на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „ История славянобългарска “ и 60 години от канонизирането на Отец Паисий за светец от Българската православна черква, чиято кулминационна точка е през днешния ден в Банско.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР