В най-кратки срокове парламентът трябва да избере нов член на

...
В най-кратки срокове парламентът трябва да избере нов член на
Коментари Харесай

Кратък срок има НС да попълни състава на Бюрото за контрол върху СРС

В най-кратки периоди Народното събрание би трябвало да избере нов член на Бюрото за надзор върху СРС , откакто дефинитивно беше отхвърлен Георги Гатев. Той бе освободен предварително от поста на зам.-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства .

Припомняме, при започване на годината тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Гатев против решението на ДАНС за лишаване на разрешението му за достъп до класифицирана информация.

 Народно събрание освободи Георги Гатев от Бюрото за СРС-та
Народно събрание освободи Георги Гатев от Бюрото за СРС-та

В едномесечен период би трябвало да бъде определен различен член на бюрото за надзор върху подслушванията

Законът за специфичните разследващи средства (ЗСРС), чието изменение бе признато от Народното събрание дефинитивно на 2 август 2013 година, планува с ъздаване на Национално бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) като членовете му се избират от Народното събрание за период от пет години.

Процедурата по избора се провежда от профилираната парламентарна комисия , която прави надзор над службите за сигурност и потреблението и използването на СРС.

Георги Гатев бе излъчен от квотата на Движение за права и свободи . Сега още веднъж ще се събират нужните кандидатури и съответната документи на претендентите - автобиография; документ за професионален стаж; удостоверение за съдимост ; здравно уверение, че лицето не страда от психическо заболяване (чл. 34г, алинея 1 от ЗСРС), както и с получените от ДАНС позволения за достъп до класифицирана информация.

 Бойко Рашков е уверен, че делото против Гатев цели да смачка Бюрото за надзор на СРС
Бойко Рашков е уверен, че делото против Гатев цели да смачка Бюрото за надзор на СРС

От всички СРС за 2016 година 10% са слушаните публицисти, политици и магистрати

За мястото на Гатев могат да претендират номинираните , които са дееспособни български жители, които имат не по-малко от 8 години юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност или в службите за публичен ред и са получили позволение за достъп до класифицирана информация с равнище на подредба " Строго секретно ".

 ДАНС лиши достъпа до класифицирана информация на Гатев
ДАНС лиши достъпа до класифицирана информация на Гатев

Зам.-шефът на Националното бюро за СРС не бил благонадежден

Те ще бъдат препитани в спецкомисията . Ще бъде предоставена опция неправителствени организации, учени, специалисти, практици от службите за сигурност и публичен ред, публицисти и заинтригувани жители да зададат въпроси към претендентите на електронната поща на Комисията .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР