В най-кратък срок пострадалите от градушка земеделски стопани ще бъдат

...
В най-кратък срок пострадалите от градушка земеделски стопани ще бъдат
Коментари Харесай

Министър Иванов: В най-кратък срок пострадалите от градушка земеделски стопани ще бъдат обезщетени

В най-кратък период потърпевшите от градушка аграрни стопани ще бъдат обезщетени. Това сподели пред медиите след съвещанието на Министерския съвет министърът на земеделието доктор Иван Иванов по отношение на падналата през вчерашния ден градушка в Садово.

Министърът увери, че Държавен фонд „ Земеделие “ разполага тази година с 5 млн. лева, с които да обезщетява за пропаднала продукция по линията за държавна помощ за поддръжка за потърпевши от неподходящи климатични феномени.



Той напомни, че земеделското министерство има методика за обезщетяване на стопани със 100% пропаднали площи, като въз основата на протоколите ще се създаде механизъм да се обезщетят и стопаните, които са претърпели вреди в по-малък размер.

„ Когато има потвърдено 100% увреждане на продукцията, компенсацията покрива до 80% от разноските по методика, която работи от години “, сподели доктор Иванов.

Днес специалисти от Министерството на земеделието се срещнаха със земеделци от Садово, с цел да разяснят на място дейностите, които би трябвало да подхващат стопаните, с цел да получат компенсации за падналата градушка.

„ Министерството на земеделието подхваща бързи дейности в помощ на стопаните, чиито площи пострадаха от градушка. Започва описването на вредите върху реколтата на база подадените заявки от земеделските производители “, уточни Николай Маринов, шеф на дирекция " Земеделие и районна политика " в МЗм.

Той прикани производителите да излъчат свои представители, които да се включат в комисиите за основаване на досиета на засегнатите парцели, дружно с специалистите от регионалната дирекция „ Земеделие “. Николай Маринов увери земеделците, че във всяко едно наранено от градушката обитаемо място ще има представител на земеделското министерство, който да приема заявките.

Производителите сложиха голям брой въпроси на срещата, в това число по кое време ще стартира огледът на потърпевшите площи и какво ще бъде подпомагането на декар и просвета.



Експертите припомниха, че размерът на компенсацията се дефинира с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие “, откакто се съберат данни за пропадналите от неподходящи метеорологични събития площи в цялата страна въз основата на софтуерни карти, основани от САПИ. Ако площите не са застраховани, размерът на подпомагането се понижава с 50%.

Николай Маринов напомни, че всяка година страната дефинира бюджет, с цел да поеме до 65% от цената на застраховките на земеделска продукция за съответната стопанска година, като за тази година за задачата са планувани 3,5 млн. лева Той добави, че земеделските производители имат право и на отстъпка от цената на акциза върху газьола, употребен в първичното селскостопанско произвеждане, с годишен бюджет от 100 млн. лева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР