В най-катки срокове Народното събрание ще се произнесе за забавените

...
В най-катки срокове Народното събрание ще се произнесе за забавените
Коментари Харесай

НС ще реши как да бъдат изплатени задълженията към пътните фирми

В най-катки периоди Народното събрание ще се произнесе за забавените заплащания по договорите за настоящ ремонт и поддръжка на пътища. По гледище на районния министър Гроздан Караджов депутати от ръководещата коалиция ще внесат за разглеждане план на решение, с което да се утвърди разплащане на дължими суми по договорите за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. 

Решението на Народното събрание ще даде опция Агенция " Пътна инфраструктура "  да разплати половината от дължимата сума за изпълнени действия за настоящ ремонт и поддържане, в това число и на обособени пътни сектори, на мостови уреди и тунели. Ще бъдат платени и 100% от сумите за изпълнени действия по контрактите за доставка и монтаж на ограничаващи системи и пътни знаци, както и за полагане на хоризонтална маркировка.

В частност това е и " Автомагистрали - Черно море " ЕАД, сподели районният министър Гроздан Караджов след среща с управлението на компанията. Поводът за срещата са неизплатени от страната средства за ремонта на автомагистрала " Тракия " от държавното сдружение " Автомагистрали " ЕАД, директно подчинено на министъра. Общото обвързване все още за обекта от страна на възложителя - " Автомагистрали " ЕАД, посредством Агенция " Пътна инфраструктура ", към сдружението е  27 644 902 лева с Данък добавена стойност.

В края на предходната година, при ръководството на служебното държавно управление, са подписани съглашения за предварително преустановяване на договорите сред АПИ и пътноподдържащите компании. Според тях четири от договорите изтичат в края на април 2022 година, а останалите - в края на юни 2022 г.  " Това на процедура значи републиканската пътна мрежа да остане без поддръжка от средата на тази година, тъй като процедурите по Закона за публичните поръчки за избор на нови реализатори няма да са завършили. Заради това в плана на решение на Народното събрание се предлага да се позволи на АПИ да продължи действието на изтичащите контракти за настоящ ремонт и поддръжка до избор на нови реализатори след извършени търгове по Закона за публичните поръчки, само че не по-късно от 30 септември 2022 година ", оповестиха още от Министерство на регионалното развитие.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР