В най-близко време предстои Търговският регистър да се свърже с

...
В най-близко време предстои Търговският регистър да се свърже с
Коментари Харесай

През Търговския регистър ще може да се проверяват фирми от ЕС

В най-близко време следва Търговският указател да се свърже с регистрите на държавите-членки на Европейския съюз и през него да може да се намира информация за записаните там сдружения. Българското ведомство към този момент е готово със своята система за съгласуваност, само че се чака да се създадат тестванията на общата европейска платформа, която ще обезпечава опцията за търсенето в европейските търговски регистри.

Това стана ясно по време на конференция на замeстник-министъра на правораздаването Десислава Ахладова и изпълнителния шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Проектът е на стойност 2 млн. лева, главната част от които са предоставени от Оперативната стратегия " Добро ръководство " и изпълнен от държавната компания " Информационно обслужване " и частната " Сиенсис ".

" Това е следващата крачка към облекчаването на административната тежест за бизнеса и за жителите, което е един от главните цели на държавното управление. Основната цел на плана е жителите да са оптимално улеснени и да не губят своето време и средства “, уточни зам.-министър Ахладова.

Европейската платформа ще подсигурява трансграничния продан на данни сред другите регистри. Така ще се улесни достъпът на жителите и бизнеса до данни за компании от Европейски Съюз от момента на основаването им до възможното започване или прекратяването на производства по разпродажба, неплатежоспособност и изтриване на сдружения от регистрите

В рамките на плана е планувано да бъдат осъществени и интеграции към Имотния указател, както и забележителен брой други системи за осъществяване на главните правила на Закона за електронното ръководство.

Част от тях е и прехвърлянето до 1 септември 2018 година към Агенцията по вписванията ще премине и Централният указател за особените залози, който сега е към Министерството на правораздаването. Той ще се цифровизира и потребителите ще имат достъп до нови електронни услуги, данните в регистъра ще бъдат обществено налични, като съществуващите досега ще бъдат трансферирани към новия електронен портал.

Изпълнението на целия план, планувано за края на 2018 година, ще усъвършенства административното обслужване на жителите и бизнеса с увеличение броя на услугите, предоставяни по електронен път, показват от Агенцията по вписванията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР