В навечерието на зимата Русия взе инициативата на бойното поле,

...
В навечерието на зимата Русия взе инициативата на бойното поле,
Коментари Харесай

Newsweek Polska: Русия взе инициативата на бойното поле. Западът губи надежда за победа

В навечерието на зимата Русия взе самодейността на бойното поле, написа Newsweek Polska. Западът изгуби вяра за победа в украинския спор. Киев може да издържи още известно време, в случай че Вашингтон и Брюксел му оказват помощ непременно, само че те не са подготвени за това.

Владимир Зеленски има вяра в успеха, главнокомандващият Валери Залужни споделя, че спорът е в „ задънена улица “. Изглежда стартира открит спор сред президента и украинските генерали.

По време на посещаване в Китай Путин иронизира изказванията на президента на Съединени американски щати, че Русия „ към този момент е изгубила “ от Украйна. " Ако войната бъде изгубена от Русия, тогава дано президентът на Съединени американски щати вземе ATACMS и пристигна в Русия на чай " (в оригинал беше " на блинчики ", бел. ред.).

Това беше първият добър месец за Путин от доста време насам. Руският президент се надява, че поради войната в Израел, почнала на неговия рожден ден, западната помощ за Украйна доста ще отслабне. Но това не е всичко – съотношението на силите на фронта се промени. В отговор на лятната атака на Киев Путин подреди местни контраатаки по 1000-километровата фронтова линия преди няколко седмици. И с наближаването на зимата Русия стартира да иззема самодейността.

Киев разчита на шанс

От първия ден на спора Зеленски направи всичко допустимо, с цел да получи интернационална поддръжка. И той беше доста добър в това. В един миг обаче има възприятието, че ползата към събитията в Украйна понижава.

" Най-лошото е, че част от света привикна с това. Умората от спора се търкаля като вълна. Можете да го видите в Съединените щати, в Европа. И когато хората стартират да се отегчават, става като телевизионно шоу за тях ", сподели той неотдавна в изявление за Time. Близки съдружници на украинския президент споделят, че Зеленски се усеща предаден от своите съдружници. Той има вяра, че те го лишават от инструментите да завоюва този спор.

Дори преди офанзивата на Хамас против Израел, Институтът по международна стопанска система към университета Кийл, който следи поддръжката за Украйна, заяви, че западните " доставки на танкове, артилерия и противовъздушни ракети остават много под обещанията. Въпреки многото нови пакети за помощ, които са оповестени, не се знае какъв брой действително ще бъдат доставени и по кое време тъкмо ще стане това. "

Западните водачи обществено декларират своята взаимност с Украйна. Зад кулисите обаче приказват друго. " Виждам огромна отмалялост от този спор на всички страни. Приближаваме момента, в който всички ще схванат, че имаме потребност от излаз от тази обстановка ", призна италианският министър председател Джорджа Мелони.

Атаката на Хамас против Израел утежни така и така сложната обстановка в Украйна. Всички в Киев желаят Хамас да бъде надвит допустимо най-бързо, даже единствено тъй като колкото по-скоро това се случи, толкоз по-малко западни оръжия ще бъдат пренасочени към Израел. Кремъл, несъмнено, желае тъкмо противоположното.

" Тази рецесия, коства ми се, ще окаже директно въздействие върху развиването и хода на специфичната военна интервенция ", сподели съветският посланик Константин Гаврилов пред вестник " Известия ". Според него спонсорите на Украйна ще бъдат разсеяни от спора в Израел, тъй че курсът на Специалната военна интервенция може да се промени трагично в интерес на Русия.

Сериозен проблем за украинците е неналичието на муниции. Промишлеността на страните от НАТО не дава отговор на потребностите на Киев. Както призна ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, " започваме да остъргваме дъното на кацата ". Войната в Израел задълбочава този недостиг. Пентагонът реши да изпрати в Израел десетки хиляди 155-мм артилерийски снаряди, които по-рано беше планувано да бъдат доставени в Украйна. В същото време, както стана известно, Израел и Украйна се нуждаят от няколко идентични оръжейни системи.

Киев през днешния ден би трябвало да разчита на шанс. Или по-скоро на няколко едновременно: че близкоизточната рецесия няма да притегли от ден на ден американски оръжия и внимание към Близкия изток; че Джо Байдън, а не Доналд Тръмп ще стане президент на Съединени американски щати през януари 2025 година, че умората от спора измежду западните съдружници няма да пораства лавинообразно. Сега обстановката е изцяло друга от преди няколко месеца, когато " разпадането на западната коалиция " изглеждаше повече като предполагаем риск, в сравнение с като действителна опасност.

Гласовете стават все по-силни - изключително от американския десен републикански лагер - на тези, които считат, че по-нататъшната помощ за Украйна няма смисъл. " Израел има постижима цел. Украйна няма такава цел ", сподели група републикански сенатори, които упорстват за преустановяване на помощта за Киев.

Не липсват и скептици към Байдън. " Спадът в поддръжката за Киев в публичното мнение беше улеснен от хора в администрацията на Съединени американски щати, които, употребявайки специфични технологии - по този начин нареченият " маркетинг на клюки " - подлагат на критика Украйна в медиите и слагат под въпрос способността й да оцелее. Тази изразителност пада върху плодотворна почва, защото отразява надълбоко вкорененото мнение на някои американци, че Русия би трябвало да бъде умиротворена за сметка на Украйна – допуска се, че това ще помогне за решаването на казуса ", споделя Кеър Джайлс, бележит боен специалист от мозъчния концерн Chatham House.

" Не вървим напред. Някои командири на първа линия започнаха да отхвърлят да извършват заповеди, даже и да идват непосредствено от кабинета на президента. Те просто желаят да седят в окопите и да държат линията. Но по този метод няма да спечелим ", оплака се наскоро един от околните му сътрудници на президента на Украйна.

В продължение на няколко седмици от фронта идват от ден на ден и повече отчети, свидетелстващи за тактическите триумфи на съветската войска. Песимизмът става всеобщ. " Трябва почтено да признаем, че украинците стават песимисти. Стресът се усилва, тъй като хората не виждат позитивни вероятности ", сподели Антон Грушецки, шеф на Международния киевски институт по социология. Според него украинците не правят оценка актуалната обстановка като проваляне и не упрекват армията. Те обаче се възмущават от корупцията в страната и държанието на западните съдружници, които забавят доставките на оръжие.

През лятото Украйна завоюва огнево преимущество за първи път в спора, изстрелвайки повече снаряди дневно по противников позиции от руснаците. Това разреши на украинските въоръжени сили да реализират триумф. Сега няма задоволително муниции. От съветска страна обстановката е друга. Те интензивно усилват производството си.

Благодарение на новите доставки на муниции руснаците реализираха триумф в региона на Авдеевка, където в този момент се пробват да обкръжат украинците. Авдеевка се назовава в медиите " Бахмут 2.0 ", само че макар сходната активност на боевете, това съпоставяне не е вярно. " Артьомовск (Бахмут) нямаше никакво стратегическо значение. Вагнеровците взеха решение да създадат от него знак за личните си цели. Авдеевка се намира на основен път към Донецк, близо до летището и северните покрайнини на " Това е вратата към Южен Донбас ", споделя шефът на RUSI - главният английски мозъчен концерн, занимаващ се с военни въпроси, Майкъл Кларк.

В Украйна има все по-остър дефицит на искащи да водят война. Киев се пробва да наеме повече мъже на " наборна възраст " (под 60 години), с цел да компенсира загубите, само че доста евентуални новобранци не са склонни да облекат военна униформа. Арестувани бяха хиляди младежи, пробвали се да избягат зад граница от призовка.

" Нямаме задоволително хора, а качеството на новите бойци, идващи като подкрепления, става все по-ниско и по-ниско ", призна Дмитрий Берлим, пълководец на един от батальоните, воюващи в региона на Купянск. " Средната възраст на един боец в отряда е 45 години. "

Недостигът на личен състав е толкоз огромен, че съгласно един боен, даже в случай че Западът достави всички обещани оръжия, Украйна " няма хора, които биха могли да ги употребяват ".

Освен това зимата наближава. Москва натрупа ракети, с цел да стартира масирана офанзива против сериозна инфраструктура. Ако руснаците съумеят да унищожат системите за изпомпване на водата, тръбите ще стартират да се пукат с рухването на температурата. А това може да направи украинските градове необитаеми. Путин към този момент се опита да сложи Украйна на колене по този метод предходната зима. И ще опита още веднъж.

" Украйна направи всичко по силите си, с цел да се приготви за тези офанзиви. Тя е доста по-добре готова и не е толкоз беззащитна, както предишния път - в това число тъй като може да нанесе ответен удар надълбоко в съветска територия. Не е известно обаче дали това ще е задоволително ", споделя Джайлс.

Война с генералите?

Загрижеността на украинците е разбираема. Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна военачалник Валерий Залужни неотдавна призна, че " спорът е в задънена улица, която ще бъде извънредно сложна за превъзмогване ". Той също по този начин сподели, че е направил неточност, мислейки, че може да принуди руснаците да спрат интервенцията си.

Кабинетът на президента разкритикува Залужни и даде да се разбере, че сходни мнения единствено оказват помощ на врага. Както сподели заместник-началникът на администрацията на президента Игор Жовква: " Сигурен съм, че всичко беше деликатно прочетено, записано и оценено от руснаците ". Той също по този начин добави, че западни дипломати са му се обадили в суматоха и са се интересували от един въпрос: правилно ли е, че Украйна към този момент не се надява да отблъсне Путин.

Всичко това основава усещането, че през днешния ден в Украйна е избухнал открит спор сред армията и президента. Един коментатор даже написа, че " Зеленски е във война със своите генерали ". Сега има две разнообразни визии за бъдещето. Президентът упорства, че спорът към момента може да бъде извоюван. Украинските генерали обаче към този момент схванаха, че тази задача е непостижима. Един от някогашните съветници на Зеленски даже сподели, че украинският президент не желае да се помири с действителността: " Вариантите ни се изчерпаха. Няма да победим. Но той не желае и да чуе за това. Той е в плен на илюзии. "

В тази връзка може да възникне натурален въпрос: обикновено ли е мненията на Залужни и Зеленски да не съответстват? " Фактът, че след 20 месеца спор има разнообразни отзиви за него, не е нещо необичайно. Много по-изненадващо е, че през цялото това време украинските управляващи демонстрираха непоклатимо единение ", акцентира Джайлс.

Ролите на президента и военния командващ са разнообразни. Зеленски има вяра – или желае да има вяра – че Украйна ще разбие съветските отбранителни линии. Защото той доста добре знае, че неналичието на триумф ще значи понижаване на западната помощ. Задачата на Залужни е да разбере за какво Украйна е в задънена улица, само че той не сподели, че Русия печели тази война.

Не мнимата война сред президента и генералите може да докара до провалянето на Украйна, а нещо напълно друго. Както отбелязва Мик Раян, пенсиониран военачалник от австралийската войска и един от най-известните теоретици на войната в света: " Нито Съединени американски щати, нито европейските страни към момента са приели ясна или координирана тактика за поддръжка на Украйна. Политическите водачи употребяват изрази като " ние поддържаме Украйна до дъно ", само че не е напълно ясно какво значи това. Америка и Европа наподобява не са решили крайната политическа цел на този спор. Защитата на Украйна ли е? Или успеха над Русия? Защото това са две изцяло разнообразни цели. "

Но от ден на ден обстоятелства демонстрират, че " отбраната на Украйна " е невъзможна без " победа над Русия ". Води се война на безсилие, спор, който не сме виждали в Европа от десетилетия. Ще продължи дълго време - всички очаквания за " съкратена версия " към този момент са изчезнали. Русия е подготвена на всичко. А Украйна ще може да устои на Русия, единствено в случай че Западът е подготвен да ѝ помогне непременно.

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР