В навечерието на Световния ден за борба с диабета (14

...
В навечерието на Световния ден за борба с диабета (14
Коментари Харесай

Ивет Лалова призова ресторантьорите да улеснят хората с диабет с подробни описания в менютата

В навечерието на Световния ден за битка с диабета (14 ноември) Ивет Лалова-Колио даде старт на тазгодишното издание на акцията „ Открито за диабета “. За четвърта поредна година най-бързата ни лекоатлетка е дипломат на акцията, организиранa от Sanofi България. Целта на самодейността е предварителна защита, ранна диагностика на диабет вид 2 и верен надзор над болестта като цяло. Ивет показва кулинарните си умения и подготви обичаната си закуска, подобаваща както за здравословна диета, по този начин и за хора с диабет, с цел да подчертае значимостта на хранителния режим за верния надзор над болестта.  Ивет Лалова в ролята си на дипломат на акцията „ Открито за диабета “ подготви обичаната си закуска @@@
“Всеки 11-ти човек по света има диабет. У нас над 450 хиляди българи живеят с това заболяване, като близо половината от тях не са диагностицирани. За тях здравословният и уравновесен хранителен режим е изключително значим. Хората с диабет са също като нас. Водят същия деен метод на живот и евентуално постоянно им се случва да се хранят с приятелите си на открито. Затова тази година с акцията „ Открито за диабета “ желаеме да призовем ресторантьорите да прибавят секция за здравословно хранене в менютата си и да посочат под всяко ядене в тази секция какво е съотношението на въглехидрати, мазнини и белтъци в грамове. Това би било потребно, както на искащите да се хранят здравословно, по този начин и на хората с диабет “, изясни Ивет Лалова - Колио.  Ивет Лалова в ролята си на дипломат на акцията „ Открито за диабета “ подготви обичаната си закуска @@@
Диетологът доктор Мария Николова обясни, че няма разлика сред уравновесено хранене при здрави хора и хранителния режим на хора с диабет. Тя ни разкри, че най-лесният метод да се храниш здравословно е като следваш така наречен „ способ на чинията “, който налично пресъздава типовете храни и в какво количество би трябвало да участват във всяко на ден хранене. Според него половината от храната в чинията би трябвало да бъде от въглехидрати (пресни сезонни заленчуци), една четвърт от пълнозърнени храни и останалата една четвърт от протеини (постни меса, риби, яйца или бобови храни). Д-р Мария Николова сигнализира, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не реализира целесъобразните равнища на кръвна захар. Това от своя страна може да докара до съществени затруднения, които постоянно са инвалидизиращи и животозастрашаващи. Затова доста значимо е пациентите да не пропущат да изследват два пъти в годината равнищата на гликирания си хемоглобин, както и наложително да преминат през годишния безвъзмезден обзор при ендокринолог, който здравната каса обезпечава. През последните две години в границите на акцията „ Открито за диабета “ Sanofi България провежда безвъзмездни проучвания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в разнообразни градове в България.
Целта на безплатните измервания, проведени от Sanofi България, е да даде опция за профилактика на здравите и надзор на болестта на хората с диабет, увеличавайки достъпа до здравни грижи в дребни и огромни градове. През октомври и ноември от тях се възползваха жителите на 10 града у нас. Предстоят измервания на 14 ноември в Червен бряг, на 16 ноември Стара Загора и на 21 ноември в Казанлък.

Първи признаци на диабета
Ранното диагностициране лимитира тежките затруднения при болните, по тази причина е доста значимо да се познават първите признаци на диабета. Най-често срещаните признаци са: постоянно уриниране, мощна жадност и възприятие на апетит. Освен общите признаци се следят и характерни за всеки от двата вида диабет. При захарен диабет вид 2 огромна част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с струпване на мазнини, най-вече в региона на корема. Симптоми за болестта могат да бъдат непрекъснатата отмалялост, мъчно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет вид 1 стартира внезапно и трагично. При него множеството пациенти са с поднормено или обикновено телесно тегло. Ранните признаци при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната отмалялост, нарушаване на зрението и кожни и генитални инфекции. Захарният диабет е едно от най-разпространенитe обществено значими болести. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) през 2017 година с тази диагноза живеят над 425 млн. души по света, като техният брой непрестанно пораства и до 2045 година се чака да доближи до 629 млн. С други думи всеки 11-ти човек по света е с диабет.

Снимки: Иван Йочев, Sportal.bg
ФОТОГАЛЕРИЯ от събитието ТУК!!!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР