В навечерието на президентските избори в Черна гора, насрочени за

...
В навечерието на президентските избори в Черна гора, насрочени за
Коментари Харесай

Насила Мил/о/ не може да станеш

В навечерието на президентските избори в Черна гора, планувани за 19 март, следените от управляващите черногорски медии оповестяват за повишаване на поддръжката на гласоподавателите за кандидатурата на настоящия президент Мило Джуканович. Възможно е, както и преди, с цел да повлияе на електората, политикът интензивно да употребява административния запас, насъбран през годините на ръководство.

Джуканович е на власт от 1991 година и се смята, че е довел Черна гора до самостоятелност от Сърбия. Но както демонстрира практиката, непрекъснатото му наличие отпред има надалеч отиващи отрицателни последствия както за вътрешната, по този начин и за външната политика на страната.

По време на ръководството на господин Джуканович корупцията в страната освен не понижа, а в противен случай, процъфтя с нова мощ. Transparency International счита Черна гора за една от най-корумпираните страни в Европа. Липсата на каквато и да е отчетност води до случайно ръководство, което визира ползите на всички жители, без значение от тяхната политическа принадлежност и възгледи.

Освен това правозащитни групи като Amnesty International означиха, че свободата на словото е мощно лимитирана от управляващите, лоялни на господин Джуканович, което затруднява жителите да изразят противоречие с неговата политика без боязън от отмъщение.

В Световния показател за независимост на пресата на „ Репортери без граници “ за 2020 година Черна гора е на 105-то място (от 180). В Югоизточна Европа само България е на по-ниско място (111). Освен това, в отчет от 2020 година на Freedom House, Черна гора се е преместила от „ демократична страна “ към „ хибриден режим “, отбелязвайки спад за първи път от 2003 година насам. Въпреки че страната постоянно е описвана като водач в процеса на европейска интеграция, аргументите за слабото й „ демократично здраве “ от дълго време са явни – слабото господство на закона.

Според общественост на локалните публицисти, дългият сезон на репресии против свободата на медиите в Черна гора стартира през 2004 година, когато Душко Йованович, тогавашен шеф на опозиционния всекидневник „ Дан “, беше погубен. В нощта на 27 май 2004 година той бил в редакцията на вестника, отивайки към колата си, с цел да се прибере, когато по него е стреляно от друга кола.

Тази вест шокира както черногорските, по този начин и интернационалните медии, само че убийството остава неразкрито и до през днешния ден. Няколко години по-късно бяха ориентирани многократни офанзиви против всекидневника Vijesti, който, дружно с Dan и седмичника Monitor, е изтъкнат запас в дребната кохорта самостоятелни медии в Черна гора.

След референдума от 2006 година, по време на който беше утвърдена независимостта на страната, страната се опита да се придържа към общ институционален път на развиване, Vijesti зае сериозна позиция към Джуканович. Оттогава вестникът е подложен на поредност от брутални офанзиви освен против чиновниците му, само че и против офис пространства, с очевидното желание да се заглуши и след това да се промени публицистичната политика, която не се харесва на режима.

Западните куратори с подготвеност приписват независимостта на Черна гора на Мило Джуканович като водач на страната, само че в действителност дългият му мандат на най-високата политическа служба има пагубни последствия както " вкъщи ", по този начин и в чужбина.

Сривът на стопанската система, преследването на дисиденти, ширещата се престъпност и покровителството на трафика на опиати, ограничението на свободата на словото и религията и доста други. Разбира се, жителите на Черна гора ще си спомнят (и с положително, и с лошо), когато дойдат да гласоподават на президентските избори.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР