В навечерието на предстоящите два светли празника – 24 май

...
В навечерието на предстоящите два светли празника – 24 май
Коментари Харесай

В МВнР се проведе среща с губернатора на аржентинската провинция Чако Хорхе Капитанич

В навечерието на идните два светли празника – 24 май в България и 25 май в Аржентина – Национален ден на страната, на 23 май 2022 година в Министерство на външните работи се организира среща на и.д. генералния шеф „ Двустранни връзки “ и шеф на дирекция „ Америка “ Петър Крайчев с Хорхе Капитанич, губернатор на аржентинската провинция Чако.

Губернатор Капитанич е най-високопоставеният формален аржентински представител, който посещава България през последните години. На срещата участва и посланикът на Аржентина в България Алфредо Атанасоф.

Аржентина е първата страна в Латинска Америка, с която през 1931 година България открива дипломатически връзки. Провинция Чако, чийто губернатор за трети мандат е Хорхе Капитанич, е мястото, където живее най-компактната българска общественост в Аржентина и цяла Южна Америка. Това е единствената аржентинска провинция, която през годините е имала губернатор и вицегубернатор от български генезис. Понастоящем в Чако развиват активност културни сдружения на потомците на заселилите се в Аржентина българи. Във втория по величина град на провинцията – Пресиденсия Роке Саенс Пеня, е построен бюст на Христо Ботев, който е ситуиран на площад „ България “. В различен огромен град на провинцията – Лас Бреняс, се издига бюст на Апостола на свободата Васил Левски.

В хода на диалога сред българските и аржентинските представители бяха разисквани редица въпроси на двустранното съдействие и съответно усилването на връзките сред България и провинция Чако. Събеседниците дадоха доста висока оценка на до момента постигнатите резултати и набелязаха някои перспективни сфери, в които да бъде задълбочено съдействието. Сред тях се откроиха области като търговия и вложения, технологии и научен продан, просвета, обучение и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР