В навечерието на предсрочните парламентарни избори подготовката за вота зад

...
В навечерието на предсрочните парламентарни избори подготовката за вота зад
Коментари Харесай

ЦИК започва изпращането на машини в местата за гласуване

В навечерието на предварителните парламентарни избори подготовката за вота зад граница е на финалната права. Извън България броят на секциите е 755, като от тях 238 са с два броя машини, а 517 - с една.

„ Вече са разпратени хартиените бюлетини, разпратени са и машините за гласоподаване отвън страната. Тези в страната предстоят да бъдат разпратени “, съобщи през днешния ден на брифинг с публицисти заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Общият брой на секциите у нас е 11 636, от които в 9396 ще се гласоподава с по една машина, а в 2 240 - с по две.
Така се оказва, че общо ще използваме на тези избори 11 013 машини, от които в страната са 10 474 и отвън страната 539.
Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК

7 милиона хартиени бюлетини са разпечатани за изборите. Ако се появи механически проблем с машина в изборния ден, информация се подава единствено към ЦИК и те вземат решение дали да се премине към гласоподаване с хартиена бюлетина.

Навсякъде във всяка секция, без значение от това дали е машинна или хартиена ще има задоволителен брой хартиени бюлетини, тъй че в случай че някъде има проблем с произвеждането на машинно гласоподаване, секцията ще може да мине на хартия.

„ Навсякъде във всяка секция, без значение от това дали е машинна или хартиена ще има задоволителен брой хартиени бюлетини, тъй че в случай че някъде има проблем с произвеждането на машинно гласоподаване, секцията ще може да мине на хартия “, разяснява Томов.

Продължава да тече срокът за подаване на заявки за хора с трайни увреждания, както и на тези сложени под карантина и наложителна изолираност. Те ще могат да заявят желанието си за присъединяване във вота и в изборния ден.
И на 2 октомври лице, което е сложено под карантина, стига да има в обитаемото място секция за гласоподаване на гласоподаватели с трайни увреждания, то може да подаде заявки до общинската администрация да гласоподава.
Росица Матева, представител на ЦИК

В петък ще стартира превозването на машините за гласоподаване към районните изборни комисии, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Машините ще бъдат предадени в същия ден в 26 области в у нас, а в събота – в София – град и София – област. Това ще се случи по авансово одобрен логистичен проект, като полицейски конвой ще съпътства устройствата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР