В навечерието на Празника на града 6 май в Регионалната

...
В навечерието на Празника на града 6 май в Регионалната
Коментари Харесай

Над 400 стари фотографии на Русе могат да бъдат разгледани в Регионалната библиотека

В навечерието на Празника на града 6 май в Регионалната библиотека бе показана изложбата „ През обектива на старите русенски фотоалетиета “.
Тя съдържа над 400 фотографии от персоналната сбирка на ръководителя на съдружие Русчук.БГ Йовчо Стоянов, както и скъпи книги от фонда на библиотеката.


„ За разлика от книгите, чиито послания всеки пречупва през личната си призма, фотосите запечатват света подобен, какъвто е бил. Надявам се повече наши съграждани да съумеят да дойдат и да се допрян до духа, който експозицията носи “, показа кметът Пенчо Милков.


Приветствие към уредниците насочиха още зам.-областният шеф Детелина Ачева, както и шефът на Държавен списък – Русе Толя Чорбаджиева.
С огромно внимание притежателят на сбирката Йовчо Стоянов показа най-забележителните находки. Оригиналните фотографии се съхраняват върху корав картон (вид паспарту със изсъхнал щемпел на лицето и литографиран гръб) и са направени в разнообразни русенски фотоателиета през интервала 1870-1930 година Сред тях са запечатани облиците на русенски жители, известни и значими персони, останали в историята на града и страната.


Тези фотоси са „ самобитен портрет на епохата ”. В тях има богата информация - за самите персони, за облеклото, модата, прическите и аксесоарите. Има данни за фотоателиетата- имена, адреси, награди на фотографите. Вижда се къде са поръчвали твърдите картони- паспарту, на които се лепи тънката фотохартия със фотографията. Много от фотосите са надписани и имат посвещения, по тази причина носят спомагателна информация за хората, които са на тях, и за тези, за които са предопределени.
Повечето от старите русенски фотографи са били чужденци - основно от Австро-Унгария. Тъй като идват от развитите европейски страни, те са носители на „ модерността ”. Не единствено със своята специалност, а и с метода си на живот и светоглед, те са били живата връзка на Русе с Европа и самобитен „ катализатор ” за европеизиране на града и неговите поданици.


Експозицията може да бъде забелязана във фоайето на 2-ри етаж на библиотеката. На празничния 6 май тя ще се придвижи във фоайето под Часовника, с цел да могат повече русенци и посетители на града да ѝ се насладят.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР