В навечерието на парламентарните избори в Германия една трета от

...
В навечерието на парламентарните избори в Германия една трета от
Коментари Харесай

1/3 от германците не са решили дали да гласуват

В навечерието на парламентарните избори в Германия една трета от жителите към момента не са решили дали да отидат до урните. Според последните социологически изследвания ръководещият Християн-демократически съюз на канцлера Ангела Меркел резервира безапелационната си преднина. На второ място е Германската социал-демократическа партия на Мартин Шулц, а трета е популистката и антиимигрантска партия " Алтернатива за Германия ".

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Michael Probst
Определящи за резултатите ще са два фактора - гласоподавателите, които към момента не са решили за кого ще гласоподават и изборната интензивност. Над 30 % от германците още се двоумят каква бюлетина да пуснат в неделя. Избирателната интензивност на последните федерални избори през 2013 беше 71,5 %. Заради вялата предизборна акция, в този момент упованията са за по-ниско присъединяване.
 © Българска телеграфна агенция / Peter Steffen / dpa via AP
Едно е ясно обаче сигурно - германците, които ще дефинират идващите депутати са хора над 50 години. Средната възраст на гласуващите се повишава при всеки идващ избор. Ако през 2005 година тя е била 49 години, през 2017 към този момент е 51 години. Рекорден брой партии - 42, ще се борят тази година за гласовете на над 61 милиона германци.

Най-активна в обществените мрежи и шокираща с посланията си е сатиричната групировка Партията, основана през 2004 година от редакторите на хумористичното списание " Титаник ". В програмата си тя дава обещание да позволи използването на алкохол зад кормилото, пазаруването на кокаин с рецепта и отвличането на турския президент Ердоган.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР