В навечерието на откриването на проекта на Кристо „Опаковане на

...
В навечерието на откриването на проекта на Кристо „Опаковане на
Коментари Харесай

Среща във Ватикана в чест на световноизвестния художник от български произход Кристо

В навечерието на откриването на плана на Кристо „ Опаковане на Триумфалната арка “ в Париж от 18.09 до 3.10.2021 година, българското посолство при Ватикана провежда на 14 септември от 18.30 ч. уебинар на тематика „ Съвременното изкуство през творчеството на Кристо и Жан-Клод “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Домакини на срещата дружно с българското посолство бяха посолствата на Франция и Съединени американски щати при Ватикана и Ватиканските музеи. Модератор на срещата беше българският дипломат, а уебинарът бе разграничен на четири панела, по един за четиримата домакини.

В началото шефът на Ватиканските музеи Барбара Ята приветства самодейността на българското посолство и посочи значимостта за музея на сбирката за модерно изкуство почнала съществуването си от средата на предишния век при ръководството на папа Павел VI, като си пожела в миналото в сбирката да постъпи творба на значимия за актуалното изкуство и за целия свят Кристо. Микол Форти, куратор на сбирката за модерно изкуство на Ватиканските музеи сервира обширна информация за творбите в сбирката с мнения за срещи в артистичните среди с Кристо в минали години.

Френският дипломат поздрави гостите в уебинара и предложения за присъединяване в диалога президента от френска страна на плана L’Arc de Triomphe, Wrapped Лор Мартен, която изложи в детайли другите етапи на плана, съчетани с приемане на разрешителни от френския президент Еманюел Макрон, от службата за националните монументи и от музея Жорж Помпиду.

Американското посолство при Светия трон предложения за преподавател изкуствоведа Елизабет Лев, която направи обзор в историята на изкуството на тематики с явни препратки намерили актуален израз в творбите на Кристо и Жан-Клод.

Специален посетител на българското пидолство в срещата бе монс. Дарио Вигано, заместител ректор на Папската академия на науките и някогашен шеф на Ватиканската работа на известията. Като началник на известията през 2016 година монс. Вигано провежда самодейност с Кристо за „ пакетиране на ватиканските музеи “ като е опакован обществено диск с филми за Ватиканските музеи, издание на Ватиканската пресслужба и RAI. За обложката на опаковката Кристо избира облик от “Стаите на Рафаело” ситуирани до “Сикстинската капела”. По гледище на монс. Вигано Кристо опакова и подписва в допълнение 300 авторски копия, които са предадени на аукционната къща Christie‘s за разпродажбата им, а приходите са показани на папа Франциск в отговор на негов зов след пътуването му в Африка да бъдат събрани средства за детска болница в Банги, в Централноафриканската република.

Монс. Вигано разгласи по време на срещата, че е съумял дружно с участници в самодейността от 2016 година да задвижи откупуването на един от опакованите дискове на Кристо, който да бъде дарен на Ватиканските музеи за сбирката им за модерно изкуство.

Уебинарът мина с подсигурен превод на британски, български, италиански и френски език и продължи към два часа.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР