В навечерието на Нова година по отдавнашна традиция президентите на

...
В навечерието на Нова година по отдавнашна традиция президентите на
Коментари Харесай

Как Володимир Зеленски от Украйна спечели сърцата и умовете в Русия

В навечерието на Нова година по отдавнашна традиция президентите на две някогашни руски републики - Владимир Путин на Русия и Володимир Зеленски на Украйна - насочиха телевизионните си обръщения към нацията. Начинът, по който тези речи бяха възприети в двете страни, ангажирани в продължаващия въоръжен спор за украинския Донбас, красноречиво приказва за това какъв вид водачество се търси понастоящем в постсъветския район.

Като водачи двамата, които се срещнаха за пръв път на мирните договаряния в Париж през декември, са доста разнообразни. Бившият офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Путин, на 67 години, ръководи Русия от две десетилетия, през които ситуацията с демокрацията и правата на индивида непрекъснато се утежняваше. От друга страна, 41-годишният Зеленски е професионален " стенд-ъп " комедиант, който ненадейно нахлу в украинската политическа сцена и завоюва безапелационно президентските избори през април макар неналичието на политически опит. Ключът към неговия триумф бе образът му на открит, елементарен човек, който познава и схваща болките на съгражданите си и който не е бил безнравствен от раздялите в украинската политика през последните пет години.

И двамата водачи имат високо ниво на утвърждение в страните си - малко над 60 на 100 съгласно разнообразни анкети.

Речта на Путин беше къса и не се отличаваше от множеството негови новогодишни обръщения. Тя бе съсредоточена върху 75-годишнината от успеха над нацистка Германия през Втората международна война, която е значим дирек в идеологията за подсилване на нацията.

Речта на Зеленски беше напълно друга. Той още един път акцентира на реториката си в жанр " Аз съм един от вас ", говорейки за хората с друго минало, обществен генезис и за районите в страната. " Няма значение по какъв начин се назовава вашата улица, стига да е чиста и асфалтирана ", сподели Зеленски пред страната, която през последните години претърпя противоречиви апели за промяна на имената на улиците от комунистическо време, от време на време с имената на колаборанти на нацистите през войната. " Няма значение до кой монумент си вършиме срещи ", сподели той, намеквайки за разрушаването на руските монументи, предвождано от украинската последна десница след революцията на майдана през 2014 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР