В навечерието на най-светлите християнски празници, 42-годишен мъж, изпаднал в

...
В навечерието на най-светлите християнски празници, 42-годишен мъж, изпаднал в
Коментари Харесай

Пациент, изпаднал в мозъчна смърт, спаси трима болни с органите си

В навечерието на най-светлите християнски празници, 42-годишен мъж, изпаднал в мозъчна гибел в реанимацията на Великотърновската болница, стана донор на бъбреци и черен дроб. След импровизиран мозъчен кръвоизлив, в понеделник комисия от трима лекари е установила необратимото положение на болния. В най-трудният миг, околните му са взели благородното и хуманно решение да дарят органите му. Във вторник екип на Военно-медицинска академия – София е дошъл на място и взел донора. Органите му са експлантирани във ВМА.

„Веднага черният дроб бе трансплантиран на 55-годишна жена с финален етап на чернодробно заболяване. Операцията е траяла 5 часа, като пациентката към този момент е в устойчиво положение, контактна и адекватна“, заяви проф. доктор Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно- панкреатична и трансплантационна хирургия.

Бъбреците на мъжа пък са взети в Александровска болница.Екипът на МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов ”, координаторите по донорство за Велико Търново, доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова, както и лекарите от ВМА и Александровка болница, благодарят на околните на донора за благородното и хуманно решение да спасят други човешки животи макар тежката загуба.  sibila-marinova

„От началото на 2018 година, това е втора донорска обстановка във МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ” и 11 случай на мозъчна смърт“, съобщи началникът на Интензивното поделение доктор Сибила Маринова.

След следващата сполучливо осъществена донорска обстановка, екипът на ВМА изрече и голямата си признателност към сътрудниците си от Велико Търново за положителното съдействие.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР