В навечерието на концерта на Плевенска филхармония, в който ще

...
В навечерието на концерта на Плевенска филхармония, в който ще
Коментари Харесай

Христо Йоцов: Визионерството и дългосрочната стратегия на Плевенска филхармония са работещ пример за това, как да се правят нещата

В навечерието на концерта на Плевенска филхармония, в който ще бъдат показани произведения на трима модерни композитори, в пресклуба на Българска телеграфна агенция в Плевен, шефът на плевенския културен институт, Любомир Дяковски сподели, че самодейността, която стартира преди година би трябвало да се трансформира в традиция.

„ Трима са създателите, които показват свои произведения в програмата на концертите на плевенска филхармония в Плевен и София, и считам че това ще стане традиция и ще представяме нови творби “.

Дяковски напомни, че през февруари 2023 година авторският концерт беше напълно с творби на Христо Йоцов, сред които Увертюра, написана особено за 70-годишния празник на Плевенска филхармония.

„ Всичко това се дължи на Христо Йоцов, с който веднъж на тротоара започнахме да фантазираме и го измислихме “, добави той.



Щастлив съм, че все по-често работим с Плевенска филхармония като в последните години може би достигнахме към 150 концерта в страната и в столицата.

В Плевен всичко излъчва обич, а господин Дяковски е един рицар. От там и целият екип на филхармонията. Те вършат всичко, което се случва с доста качество и с концепцията за задача.

Благодарение на Любомир Дяковси Плевен се трансформира в голям културен център в страната “, сподели диригентът Борислав Йоцов.



Константин Костов, който е учил пет години в настоящето Национално учебно заведение по изкуствата " Панайот Пипков " и има над 15-годишен опит като учител по пиано в Мюнхен,нарече Плевен " един от родните си градове ".

" Тук се зароди любовта ми към импровизациите, към джаз музиката и към първите композиционни опити за камерна музика ". Пианистътблагодари на Плевенска филхармония за опцията неговият Концерт за джаз пиано и оркестър да бъде изпълнен за първи път пред аудитория.



Давид Валтер сподели, че в Концерта за обой и оркестър на Христо Йоцов, погледнат през неговите френски очи, той вижда доста мощен балкански акцент.



Концертитес авторска музика, които са част от пполитиката на Плевенска филхармония да показва произведения от модерни български композитори,са два: вПлевен, зала " Катя Попова " на 15 февруари и в София, зала " България " на 16 февруари - петък.

Христо Йоцов сподели – За българските музиканти сега става по-лесен контактът с оркестри отвън София, тъй като ние срещаме същинска поддръжка и доверие, както и опцията да имаме сцена.

Това става по един вълшебен метод, само че не и след битки с разнообразни институции. Затова, аз няма да спра да благодаря. и ще кажа, чене е правилно, че в България нищо не ставало! ".

Визионерството и дълготрайната тактика на Плевенска филхармония са работещ образец за това, по какъв начин да се вършат нещата, акцентира Христо Йоцов.



Програмата на концертите включва:

Константин Костов - Концерт за джаз пиано и оркестър - премиера. Солист: Константин Костов - пиано, който е и създател на творбата

Ангел Заберски-син - " Капризите на дамите "

Христо Йоцов - Концерт за обой и оркестър със солист Давид Валтер - Франция.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР