В навечерието на годишнината от падането на Кабул на 15

...
В навечерието на годишнината от падането на Кабул на 15
Коментари Харесай

Две години талибани на власт в Афганистан - отчаяние, облекчение, гордост

В навечерието на годишнината от рухването на Кабул на 15 август четирима афганистанци описват пред Франс прес по какъв начин измененията се отразяват на живота им - бизнесдама, решена да задържи фабриката си, земеделец, който изпитва облекчение, че войната е завършила, някогашен талибански войник, горделив да служи на новото държавно управление, и студентка по медицина, принудена да се откаже от образованието си.

 

Бизнесдамата, която работи, с цел да запази бизнеса си

Арезо Османи била " ужасена и тъжна ", когато талибаните се върнаха на власт с обещанието за прецизно пояснение на исляма, съгласно което дамите са лишени от доста благоприятни условия за работа и обучение.

Още фотоси вижте

" Не излязох от стаята си в продължение на 10 дни, мислех, че всичко е завършило за мен и че същото важи за всички афганистанци ", сподели 30-годишната Османи, която през 2021 година основава компания за произвеждане на дамски превръзки за многократна приложимост.

" Когато обаче излязох и видях, че хората не престават да живеят живота си, това ми даде вяра и си споделих, че и аз също би трябвало да остана тук ", добави тя.

На фона на несигурността, обхванала страната, откакто талибаните взеха властта, Османи протекция бизнеса си, в който са работили 80 дами.

Два месеца по-късно компанията й възобновила работа, защото това е едно от дребното места, " където дамите могат да работят ".

При ръководството на талибаните дамите бяха отстранени от множеството неправителствени организации и държавни постове. Миналия месец бяха закрити и салоните за хубост - различен главен източник на приходи за дамите, които изкарват прехраната си.

" Бавно се нагодихме съгласно изискванията и за благополучие, защото сме компания и работим в бранша на опазването на здравето, успяхме да продължим работата си, в този момент се усещам добре ", описа Османи.

Снимка: БТА

Въпреки това съкращаването на активността на неправителствените организации е нанесло удар на бизнеса ѝ, акцентира тя. При нея към момента са назначени 35 дами, само че клиентелата е нищожна.

" В момента нямаме контракти, нямаме купувачи... в случай че не можем да продаваме превръзките, ще е мъчно да продължим работата си, само че опитваме да се задържим на краката си ", споделя Арезо, която е майка на две деца.

Въпреки компликациите тя е решена да направи, каквото може за страната си и най-много за дамите, които живеят в нея.

" Афганистан, както и обществото ни се нуждае от хора като нас, които остават ", съобщи тя.

Снимка: БТА

 

Земеделецът, който едвам свързва двата края

Рахатула Азизи е признателен за позитивната смяна в обществото, която е настъпила с края на сраженията. Сега 35-годишният мъж се грижи за дребната си плантация в провинцията Парван, на север от Кабул, и може " да обикаля през деня и нощем без терзания, популярност Богу ".

" Има доста промени " от август 2021 година до момента. " Преди имаше война, в този момент е умерено. "

В резултат на въоръжения спор към 38 000 жители са убити и единствено сред 2009 година и 2020 година са ранени повече от 70 000 души, сочат данни от годишния отчет на задачата на Организация на обединените нации за подкрепяне на Афганистан.

Въпреки това като татко на две деца Рахатула въпреки всичко е обезпокоен.

Снимка: БТА

Икономиката на Афганистан, която така и така е унищожена от десетилетията на война, изпадна в рецесия, откакто интернационалната помощ в размер на милиарди долари е спряна след завземането на властта от талибаните.

Икономическото произвеждане е сринато и близо 85% от хората в страната живеят в беднотия, сочат последни данни на програмата за развиване на Организация на обединените нации. Сушата и скакалците също поразяват реколтата.

" Хората към този момент не купуват доста от стоката ни ", сподели Азизи, който обработва малко над един хектар наета земя.

" Преди продавах 7 кг домати за 200 афгана (2 долара), в този момент обаче ги продавам единствено за 80 афгана ", означи той.

По-рано е печелил от зърнени култури, само че към този момент не, добавя Азизи.

" Сега имам, едвам хапвам, не мога да заделям никакви пари ", изясни земеделецът, който таи вяра, че ще може да прати децата си в университет и да получат образованието, което той в никакъв случай не е могъл да има.

Снимка: БТА

 

Бившият войник на талибаните, който към този момент е служител на реда

За 23-годишния Лал Мухамад връщането на талибаните на власт носи повече икономическа непоклатимост.

Той се включил към групировката преди четири години, когато това означавало да си въстаник, който постоянно е надалеч от вкъщи.

Сега Лал е служител на реда във втория максимален град в страната Кандахар и получава заплата към 12 000 афгана (142 долара) - задоволително за неговото семейство. Той е благополучен, че има сигурна заплата, и споделя, че " не мечтае за коли или за пари ".

" Мечтата ми бе да изучавам и да послужвам в държавното управление на Ислямското емирство. Ще остана с нея до край ", сподели Мухамад, употребявайки названието на държавното управление, което използват талибанските управляващи.

" Слава Богу, че се върнаха. "

Талибанското придвижване, зародило се в Кандахар в Южен Афганистан, ръководи страната от 1996 година до 2001 година.

" Много сме щастливи. Нямаме никакви проблеми, няма война и няма боеве ", сподели Лал Мухамад. " Служим на емирството и на народа ни ", добави той.

Снимка: БТА

 

Бившата студентка по медицина в търсене на ново бъдеще

Хамаса Бавар в миналото си представяла своето бъдеще в областта на медицината в Афганистан. След като талибаните взеха властта и не разрешиха на дамите да посещават университетите, тя вижда вяра единствено отвън страната.

" Затварянето на университите бе злополука освен за мен, само че и за всичките ми сътрудници в университета. Съкрушени сме и това е най-лошото нещо, което сме си представяли, че може да ни се случи, само че се случи ", сподели 20-годишното момиче, което живее в Мазари Шариф в Северен Афганистан.

Снимка: БТА

Когато едно момиче има обучение, цялото му семейство ще бъде образовано, в случай че фамилията е образовано, цялото общество ще бъде... Ако не учим, цяло едно потомство ще остане необразовано ", сподели Хамаса, която е спечелила стаж в клиника, бързо закрита по времето на талибанското държавно управление.

" Понеже желая по-добро бъдеще, поради образованието ми, нямам различен избор с изключение на да напусна Афганистан. "

Снимка: БТА

Тя сподели, че е имало " огромна разлика " сред предходното държавно управление, подкрепено от Съединени американски щати, и това на талибаните, което не е прието от интернационалната общественост.

" Имаше доста независимост, през днешния ден не можем да отидем за забавление даже до Синята джамия (известен храм, заобиколен от градини)... Повечето действия към този момент за неразрешени за девойки и дами. "

Майката на Бавар е учителка в главно учебно заведение - предел, при който към този момент образованието за девойките завършва.

" Това не е нещо, което желая единствено аз, всички девойки и дами в Афганистан желаят свободата си назад. "  

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР