В навечерието на деня на св. апостол и евангелист Лука

...
В навечерието на деня на св. апостол и евангелист Лука
Коментари Харесай

Феня Каранейчева подреди в Община Мездра изложба живопис „Усещане за жена“

В навечерието на деня на св. деятел и евангелист Лука – 18 октомври, считан за настойник на художниците, Феня Каранейчева подреди в Община Мездра независима галерия живопис под наслов „ Усещане за жена “.

Организатор на събитието е Градската художествена изложба.

Откриването на изложбата почетоха фенове на изобразителното изкуство, близки и другари на авторката, която е родена в Троян, само че от години е свързала житейската си орис с гр. Мездра, където е инструктор по фитнес, аеробика, каланетика и йога в Клуб по източни бойни изкуства „ Лотос-М “. Сред тях бяха кметът на общината Иван Аспарухов и духовният сателит на Феня в живота – инструкторът на карате Василий Ковяр.

Експозицията включва 14 живописни произведения на Каранейчева, най-вече пейзажи, на фона на които са изобразени женски фигури: „ Момичето с чадъра “, „ Момичето и залезът “ – I и II, „ Момичето при езерото “, „ Момиче с китара “, „ Момичето на плажа “, „ Момичето и патицата “, „ Момичето, морето и маковете “, „ Момичето с розовата рокля “, „ Момичето с колелото “, „ Нирвана “, „ Есен “. „ Слънчогледи “ и „ Лодката при езерото “.

„ Картините най-общо могат да бъдат избрани като загадъчни пейзажи, с включени в тях още по-загадъчни, отдалечаващи се женски облици, сподели при откриването на изложбата нейният куратор Светла Дамяновска. Повечето фигури са обърнати с тил към фена (в 11 от 14-те картини), а в останалите три обликът на отиващото си момиче го няма, като че ли то толкоз се е смалило на път към хоризонта, че към този момент не се вижда.

Психолозите биха пояснили, че подсъзнателното обрисуване на отиващ си човек, подсказва копнежа на създателя да загърби грижите и сивото всекидневие и да замине към примамливите пейзажи на други географски или интелектуални ширини. А пейзажите, нарисувани от Феня, са примамливи – те са изпълнени в живи и нежни цветове, съчетали нюанси на розово, оранж, тюркоазено, лила, кобалтово, аквамарин и други

Това са пейзажи, които галят очите и те викат, канят те да нагазиш в приказната им хубост. Пейзажи, към които всички бихме желали да отпътуваме. Рисувайки ги, Феня е извлякла най-хубавото от опциите на материалите, с които е работила и на въображението си. “

„ Усещане за жена “ е третата независима галерия на Феня Каранейчева след „ Пъстра душа “ (2020 г.) и коледната й галерия базар (2021 г.).

Експозицията е подредена във фоайето на втория етаж в постройката на Община Мездра и може да бъде прегледана всеки работен ден до 18 ноември.

Мирослав Гетов

фотография: Павел Петров
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР