В навечерието на Деня на Съединението на България и празник

...
В навечерието на Деня на Съединението на България и празник
Коментари Харесай

Огромен трибагреник се развя над Пловдив за Деня на Съединението

В навечерието на Деня на Съединението на България и празник на Пловдив, националният трикольор се развя на 7-метров стълб на рид Бунарджика. Съоръжението, което се намира от западната страна на хълма, покрай мемориалния комплекс, е било неизползваемо повече от 40 години и в този момент бе върнато към живот дни преди 6-ти септември.
Възстановяването на пилона и знамето е осъществено по самодейност на администрацията на регион „ Централен “ и кмета Георги Стаменов. По традиция от кметството и тази година ще раздават национални трибагреници на всички искащи. За задачата те би трябвало да посетят районната администрация на улица „ Христо Г. Данов “ 39 в центъра на Пловдив.

Освен големия трикольор, екипи на Оперативна програма „ Чистота “ инсталираха 300 нови флагове върху осветителните стълбове по всички съществени входно-изходни артерии на града. Подмяната им се прави два пъти годишно – за 3 март и за 6 септември, заяви шефът на предприятието Иван Стоянов. Монтирани са общо по 100 броя национални трибагреници, флагове на Пловдив и знамена на Европейска столица на културата. Подновени са били и 75-те флагове, които тази година за първи път бяха сложени на „ Коматевско шосе “, откакто завърши реконструкцията на пътя. Върху 15-метровите пилони на входовете на Пловдив също към този момент се веят нови флагове с националния трибагреник.

По традиция в навечерието на празника паметникът на Съединението, където ще се състои формалното празненство по случай 6 септември, ще бъде почистен с шампоан. Пловдив ще означи 134-ата годишнина от светлата дата с богата четиридневна стратегия. Честванията стартират на 5-ти септември с концерт на проф. Луиза Село. Концертът е в Регионалния исторически музей от 18.00 часа, а входът е свободен.

Ден по-късно, на самия 6-ти септември, е кулминационната точка на празненствата. Тогава програмата стартира от сутринта с церемониален молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай в църквата „ Света Богородица “. Следват поднасяне на венци и цветя на разнообразни места в града на тепетата, концерти на площада пред Общината, на Римския стадион, а вечерта е тържествената заря-проверка на пл. „ Съединение “. На 7-ми и 8-ми септември стратегия продължава с концерти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР