В навечерието на Деня на народните будители, който се чества

...
В навечерието на Деня на народните будители, който се чества
Коментари Харесай

Учениците от АЕГ „Гео Милев“ призоваха „Да се събудим за словото на будителите“

В навечерието на Деня на националните будители, който се празнува на 1. ноември, и съвсем 100 години след формалното оповестяване на този празник Литературното общество и ателие „ Изобразително изкуство – просвета и обичаи “ в АЕГ „ Гео Милев “ реализираха своя план „ Да се събудим за Словото на будителите “. За следващ път възпитаниците на половинвековното учебно заведение се преклониха пред нравствения героизъм на плеяда смели, почтени и родолюбиви мъже и дами, помогнали със слово и оръжие на народа ни да се разсъни от мрака на робството и незнанието, и съумели освен да запазят паметта за славното минало, само че и да отвоюват достойното бъдеще на нас, българите.

В началото на събитието прозвучаха стихове, отдадени на националните будители, в изразителното осъществяване на водещите Розали Павлова и Денислав Драчев. Проведе се викторина в три елементи. В първата част 42 участници, разпределени в 8 тима, трябваше за несъмнено време да разпознаят творба /поезия, прозаичност, публицистика/ и нейния създател по фрагмент от произведение. Във втората част учениците бяха предизвикани да отговорят на въпроса кой е създателят национален будител, откакто чуят биографични бележки за него. Участниците имаха задача за бонус точки – да подредят в художествената им поредност фрагменти от лирически творби, познати и като революционно-патриотични песни. Материалите за двете елементи на викторината бяха готови и показани от членовете на Литературното общество. В последната част тимовете бяха сложени пред ново предизвикателство – да разпознаят кои са националните будители на портретите, нарисувани от членовете на ателие „ Изобразително изкуство – просвета и обичаи “.

На финала беше предоставена опция на всички присъстващи да дадат своя глас за едно от изображенията, готови от младите художници, като създателят, събрал максимален брой утвърждения, ще получи специфична премия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР