В навечерието на Деня на християнското семейство и младеж -

...
В навечерието на Деня на християнското семейство и младеж -
Коментари Харесай

Етнографска изложба подредиха за Деня на християнското семейство в читалището на Мездра /снимки/

В навечерието на Деня на християнското семейство и юноша - 21 ноември, в градското читалище „ Просвета” в Мездра беше открита Етнографска галерия под наслов „ Дар от сърце “, оповестиха от общината. Предпразничната самодейността е на секция „ Етнография и фолклор “ към Краеведското сдружение.
Експозицията включва близо 100 достоверни мостри на обичайния български национален обичай от първата половина на предишния век - дрехи, тъкани и бродерии, дарени на културно-просветното средище от Пенка Караиванова, потомка на един от най-старите мездренски родове.
Сред тях са ръчно направени женски ризи с шевици, вълнени престилки, памучни бебешки облекла и мъжки панталони, кенарени платна, сватбени кърпи за угуглица, ленен месал за самун, пошивани възглавнички. Любопитство будят също множеството бродерии - фъкани бродерии върху сатен, рязани дантели, старинни покривки за маса и легло, мильо, карета. Експозицията допълват завеси, изплетени от рибарско тире, фини украси за декоративни възглавнички, гергеф за бродиране и други
„ Отдавна имах предпочитание да даря тези неща, да се покажат, да ги видят повече хора, да се запазят за по-дълго време, показа при откриването на изложбата госпожа Караиванова. Те са събирани години наред от свекърва ми Славка, от нейната майка… Това е нашето минало. Много се веселя, че в този момент попадат в положителни ръце - да се запазят за днешните и за идващите генерации “.
„ Сърдечно благодаря на Пенка за стореното положително, за това, че с този жест на родолюбие и човещина подари цялата тази хубост на читалището, сподели от своя страна краеведът Милка Пухалска. А знаем, че читалището е изконно място за българина и още от неговото възникване всичко в него е ставало посредством дарителство. Хората са дарявали, не с цел да ги запомнят, а с цел да остане положителното след тях. Пенка тъкмо това желае - да остане тази хубост някъде. А къде най-добре би се съхранила тя, с изключение на в това неповторимо духовно място - читалището “.
С положителни думи към дарителката се обърнаха също секретарят на НЧ „ Просвета 1925 “ Валентина Цекова и заместник-кметът на общината Нели Минева.
Етнографската галерия „ Дар от сърце “ може да бъде прегледана всеки работен ден във фоайето на мездренското читалище до края на годината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР