В навечерието на 8-ми март в Пловдив откриват за делото

...
В навечерието на 8-ми март в Пловдив откриват за делото
Коментари Харесай

Любопитна изложба за живота на жените в Чехия и Словакия, показват в Пловдив

В навечерието на 8-ми март в Пловдив откриват за делото на забележителните дами в чешката и словашката история. Любопитната експозиция е обединена от тематиката за дамата – вълнуваща, спорна, почитана, сполучлива и белязала историята на Чехия и Словакия. Тя се реализира във връзка Международния ден на дамата и е по самодейност на Посолствата на Чешката и Словашката републики в София, както и на Чешки център в София. Поканата за посещение на експозицията в Пловдив е, от страна на Общински институт „ Старинен Пловдив ”, който ще я показва в Балабанова къща (дълбока зала) в интервала от 6-ти до 31-ви март.
Чешките героини са показани посредством илюстрирана мозайка с историите на забележителни чешки дами - владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки, които са оставили значими следи в историята и сегашното освен на Чехия, само че и в интернационален подтекст. Любопитното е, че те са показани през погледа на актуалната млада вълна илюстратори, студенти от Факултета по дизайн и изкуства „ Ладислав Сутнар ” в Западночешкия университет в Пилзен, ръководени от тяхната менторка и преподавателка Рената Фучикова.
 Отбелязваме Международния ден на дамата Отбелязваме Международния ден на дамата
Международният ден на дамата се чества всяка година на 8 март. Това е ден за интернационално самопризнание на икономическите, политическите...
Изложбата, показана от Посолството на Словашката република в София е озаглавена „ Първите дами ” и показва житейските истории на известни словачки. Те са се осъществили като първи в разнообразни области на публичния живот и влизат в историята. Изтъкват се триумфите на дамите, отразяват се значими въпроси свързани с равенството сред половете и ролята на дамата в нашата история. В същото време се отразява приноса на показаните персони за развиването на науката, културата и националната еднаквост. Концепцията на плана е основана в съдействие с гражданското съдружие CHARAKTER - Film Development Association, с създатели и режисьори на документални филми, както и други специалисти.
От през днешния ден визитата на изложбата в Балабанова къща е гратис.  Работното време е от 09:00 ч. до 17:30 ч., без почивен ден. Достъпът се реализира при прецизно съблюдаване на настоящите в страната противоепидемични ограничения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР