В навечерието на 24-те часа на Льо Ман“ организаторите на

...
В навечерието на 24-те часа на Льо Ман“ организаторите на
Коментари Харесай

Имола, Интерлагос и Остин влизат в календара на WEC за 2024 година

В навечерието на „ 24-те часа на Льо Ман “ уредниците на Световния шампионат за устойчивост (WEC) разгласиха календара на шампионата за сезон 2024.

Както бе оповестено по-рано сезонът ще стартира на пистата „ Лусайл “ в Катар в първия уикенд на месец март. Състезанието в Катар обаче няма да бъде с в началото оповестена дължина от 6 часа, а вместо това ще бъде 1812 километра или 10 часа. Дистанцията от 1812 километра символизира годината, в която Катар получава своята самостоятелност.

След старта на „ Лусайл “ керванът на WEC ще се придвижи в Европа за първото от общо три надпревари за територията на Стария континент. То ще бъде на пистата „ Имола “ на 21 април, която ще заеме мястото на „ Монца “ в календара на шампионата. „ Храма на скоростта “ попадна в календара на WEC през последните три години (2021-2023), само че с дата през месец юли, а не през април, както ще бъде следващата година. Причината датата на италианския кръг да бъде изместена по-рано през годината е увеличението на броя надпревари отвън Европа, които ще  се проведат след „ 24-те часа на Льо Ман “.

Самата Перла в короната на WEC още веднъж ще бъде в средата на месец юни (15-16 юни), а преди този момент керванът на шампионат ще направи своята аудиенция на „ Спа “, която ще бъде на 11 май. Състезанията и на „ Спа “, и на „ Имола “ ще бъдат с дълготрайност от 6 часа.
 Половин век по-късно Ферари окупира първата редица за Половин век по-късно Ферари окупира първата редица за " 24 часа на Льо Ман "
След „ 24-те часа на Льо Ман “ тимовете от Световния шампионат за устойчивост ще се насочат към Южна Америка за 6-часово съревнование на пистата „ Интерлагос “ в Сао Пауло на 14 юли. Бразилското трасе де факто заема мястото на „ Портимао “. За WEC това ще бъде първа аудиенция на „ Интерлагос “ от 2014 година насам. Оригинално бразилската писта попадна и в календара за сезон 2019-20, само че тогава надпреварата бе отменяне поради проблеми с организацията, още преди COVID-19 да завладее света.

Друга пистата, която ще направи своето завръщане в календара на WEC след известно неявяване ще бъде „ Пистата на Америките “ край Остин. Тексаското трасе за последно семейства на шампионата през февруари 2020, когато зае мястото точно на „ Интерлагос “. Сега пистата край Остин ще размени „ Себринг “, чийто контракт за домакинство на WEC изтече по-рано тази година. Състезанието в Тексас ще бъде на 1 септември и също ще бъде с дълготрайност от 6 часа.

След спирките си в Южна и Северна Америка керванът на WEC ще се придвижи в Япония за „ 6-те часа на Фуджи “, които ще се проведат на 15 септември. Сезонът ще приключи с втора аудиенция в Близкия изток, само че този път в Бахрейн, където на 2 ноември ще се проведат „ 8-те часа на Бахрейн “ на пистата „ Сахир “.

Календар на Световния шампионат за устойчивост за сезон 2024: 

1. „ 1812 километра на Катар “ - 2 март 
2. „ 6 часа на Имола “ - 21 април 
3. „ 6 часа на Спа “ - 11 май 
4. „ 24 часа на Льо Ман “ - 15-16 юни 
5. „ 6 часа на Сао Пауло “ - 14 юли 
6. „ 6 часа на Остин “ - 1 септември 
7. „ 6 часа на Фуджи “ - 15 септември 
8. „ 8 часа на Бахрейн “ - 2 ноември

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР