В навечерието на 24 май бе премиерата на документалния филм

...
В навечерието на 24 май бе премиерата на документалния филм
Коментари Харесай

Кой българин е „Диригент на света“? Лента за проф. Васил Арнаудов с премиера по БНТ

В навечерието на 24 май бе премиерата на документалния филм „ Васил Арнаудов - Диригент на света “, отдаден на един от най-ярките представители на българската музикална просвета от втората половина на XX век. Кино „ Одеон “ събра десетки хора, които са познавали, обичали и работили с проф. Васил Арнаудов. С лентата ще бъде маркирана 90-годишнината от неговото рождение. Автор на кино лентата е Георги Тошев, а креативният екип включва още режисьора по монтажа Калояна Климентова, Таня Решетарова - шеф продукция, и оператора Георги Гвоздев.

„ Филмът е едно персонално пътешестване на сина на проф. Васил Арнаудов - Андрей Арнаудов, в света на неговия татко. Всичко стартира с един неприсъствен диалог сред татко и наследник, в който всеки ще открие парченце смисъл за самия себе си.



Това е пътешестване из спомените на хора, които са познавали, работили, обичали проф. Арнаудов. Лентата обаче излиза от персоналната история и обрисува картина на времето - социализма сред рестриктивните мерки на идеологията и грижата за културата.



Направихме опит да се разбере пътя на един създател, по който има доста светлини и сенки, и да открием отговор на въпроса: „ Има ли неповторими персони в изкуството? “ Лично за себе си аз открих какво е да имаш задача, да бъдеш предан на изкуството, да не мислиш за триумфа като бижу на ревера, а като значима част от живота ти. Проф. Арнаудов не е живял, с цел да бъде прочут и приет, а тъй като не е могъл да съществува без музиката. И, да, след този филм за следващ път се убедих, че в живота и изкуството има незаменими. И до през днешния ден никой не може да реализира триумфите на хоровото изкуство, които реализира проф. Арнаудов, разяснява Георги Тошев.



По време на премиерата сина на диригента Андрей Арнаудов също не скри страстта: „ Toзи филм не е за хората, които познават персонално Васил Арнаудов. Не е за тях, тъй като всеки, който го е познавал персонално, знае, че поради характерното му лъчение, харизма, възприятие за комизъм и светоусещане, в случай че си го виждал лице в лице, няма по какъв начин да го забравиш в никакъв случай. Този филм е за милионите българи, които не знаят кой е той и е хубаво да научат. Защото това е част от цялостния проблем в България с паметта. С паметта за огромните персони, които са разнасяли славата на нацията ни и българската просвета на хиляди километри от София, а ние си разрешаваме да ги забравим. Има такива хора и те не са толкоз доста, че да си позволим да не ги помним. Защото на паметта за тях се крепи националното ни самочувствие. Така че този филм е за новото потомство българи. Накрая, той е подарък и за самия мен, тъй като аз към този момент 32 години допълням пъзела на облика на моя татко, в опит да го вардя като скъпа част от съзнанието ми. Пазя го, тъй като без Васил Арнаудов аз самия не бих съществувал, освен във физически, а най-много в чисто нравствен смисъл! “.

Българска национална телевизия ще излъчи документалния филм „ Васил Арнаудов - Диригент на света “, на 14 юни, сряда, от 21:00 ч.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР