В навечерието на 112 години от обявяване Независимостта на България,

...
В навечерието на 112 години от обявяване Независимостта на България,
Коментари Харесай

Възстановиха щик на паметника на Бдинци

В навечерието на 112 години от оповестяване Независимостта на България, стартира възобновяване на изчезнал детайл от паметника на Трети пехотен Бдински полк на площад „ Бдинци “ във Видин. Това стана допустимо с помощта на подаяние от страна на съзнателни жители. Подменен бе щика на една от фигурите на емблематичния за града монумент. Изработката е на скулптора Светлин Николаев, който за следващ път се отзовава на молба от страна на Общината. Технически реализатор е Бисер Борисов.
Заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова, която отиде на място, с цел да следи работата, означи: „ С това ние продължаваме една традиция на гражданското общество да се грижи за културно-историческото завещание. Всеки паметник е освен място на груповата ни историческа памет, само че и част от самостоятелните мемоари на всеки съвременник “. Борисова прикани жителите на Видин да опазват и съхраняват завещаното ни от нашите предшественици.
Паметникът на Бдинци е повдигнат в чест на починалите от Трети пехотен Бдински полк, взели участие във войните за национално обединяване (Балканските войни-1912 година и 1913 година и в Първата международна война). Официално е открит на 3 март 1944 година Архитект е Георги Стойков, а скулпторът е проф. Никола Кожухаров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР