В научните среди винаги е имало един негласен спор за

...
В научните среди винаги е имало един негласен спор за
Коментари Харесай

Бозайниците, емоциите и какво са способни да изпитват животните

В научните среди постоянно е имало един мълчалив спор за това какви страсти усещат животните и по какъв начин съумяват да ги изразят. Всички, които имат домашни любимци, ги усещат като част от фамилията и доста добре знаят, че и те могат да се радват или да страдат.

А професорът приматолог Франс ди Ваал е един от най-върлите бранители на теорията, че бозайниците могат да изпитват същите страсти, като нас. Зад това негово изказване стоят дълго години теоретичен труд, доста проучвания, доказателства и заключения. Ето и най-важните от тях.

В мозъка на кучетата, които са научени да извършват команди, с ядреномагнитен резонанс е видяна същата интензивност, както в мозъка на служител, който чака бонус за добре свършената си работа.

По-интересното е, че кучетата могат да изпитват и злоба. Това е открито от учени от Университета във Виена. Ако да вземем за пример упражняваме две кучета на команди и на едното дадем премия, а на другото - не, то второто освен ще се откаже от задачата, само че и ще изпита злоба.

Шимпанзетата се привързват към хората, които се грижата за тях, също толкоз мощно, колкото и ние сме привързани към членовете на фамилията си. И тази прочувствена връзка продължава да е налична при маймуните даже след дълги години разлъка, както и това чувство за сигурност, което ни доставят обичаните хора.

Друга страст, на която са способни шимпанзетата, е благодарността. Те ясно осъзнават, когато човек желае и им оказва помощ, в резултат на което трансформират държанието си и показват своите страсти, написа Daily Mail.

Оказва се също по този начин, че освен при хората връзката сред два индивида може да бъде прочувствена. Знаем за животни, които избират единствено една единствена-половинка до края на живота си. Но надали сме предполагали, че гризачите могат да страдат от разрушено сърце.

Влюбените хора имат по-високи равнища на окситоцин в кръвта от тези, които нямат човек до себе си. Същият хормон е открит в двойки полевки (вид полски гризачи) в Северна Америка. Те изпитват мощна обвързаност един към различен, когато се чифтосват, а в случай че изгубят половинката си, изпадат в същинска меланхолия, тъй като хормоналният баланс в мозъка им се нарушава. /lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР