В Националния център по заразни и паразитни болести се изследват

...
В Националния център по заразни и паразитни болести се изследват
Коментари Харесай

Изследват се две нови съмнителни проби за острия хепатит при децата

В Националния център по заразни и паразитни заболявания се изследват две нови съмнителни проби за неуточнения изострен хепатит при децата, като се чака да се удостовери съществуването на вируса. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред. 

Според него към този момент има случаи на подобен хепатит в България. По думите на основния държавен здравен контрольор в страната е имало няколко случая, които са покрай дефиницията, част от тях са отпаднали - на дете с хепатит В, друго със сепсис и трето с наследствено заболяване.  Останали са два съмнителни - за Софийско и за Пловдив. 

В момента здравните управляващи събират информация от персоналните лекари за всички съмнителни случаи. Пробите се изследват в Национална референтна лаборатория. Ще се ревизират и съмнителни случаи обратно във времето. 

" Това си е един хепатит, който не знаем от какво е провокиран ", сподели Кунчев. 

Той уточни, че не при всички деца се изкарва тежко. Говорим за близо 300 случая, 253 са по публични данни за Европейски Съюз, в случай че продължаваме интензивно да търсим, евентуално ще са повече, сподели доцент Кунчев, само че посочи, че не при доста малко случаи се стига до тежко протичане и трансплантации. 

На 3 май  Министерството на здравеопазването посредством районните здравни инспекции в страната популяризира до всички общопрактикуващи лекари, лекарите експерти по педиатрия, инфекциозни заболявания и вътрешни заболявания информация за известните в други страни случаи на изострен хепатит с незнайна етиология при деца.

При вероятен или доказан случай на изострен хепатит с незнайна етиология при дете лекарят/лечебното заведение би трябвало да изпрати съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория „ Хепатитни вируси “, отдел „ Вирусология “ на НЦЗПБ, бул. „ Ген. Столетов “ 44А, гр. София, за осъществяване на спомагателни лабораторни проучвания и молекулярно-биологични изследвания за патогени.

Припомняме, че на 5 април 2022 година здравните управляващи на Англия оповестиха на Световната здравна организация (СЗО) за увеличение в броя на случаите на изострен хепатит с незнайна етиология при здрави деца на възраст под 10 години от Шотландия.

Докладваните случаи са на предишно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са приети в болница заради проявата на признаци на изострен хепатит – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и мощно повишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L). При никое от децата не е докладвано съществуване на имуносупресия. При някои от случаите гастроинтестиалните признаци са участвали в седмиците преди хоспитализирането. При някои от случаите са се развили затруднения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е приключила с удобен излаз.

Клиничните признаци при заболелите деца подхождат на тежък изострен хепатит с нараснали равнища на чернодробни ензими – аспартат аминотрансфераза/аспартат трансаминаза (AST) или аланин аминотрансфераза/аланин трансаминаза (ALT) над 500 IU/L и иктер. При някои от случаите се оповестява за стомашно-чревни признаци като болки в корема, диария и повръщане през предходните седмици. При незначителна част от заболелите е открита нараснала телесна температура. Болшинството от случаите са приети в болница и е извършено болнично лекуване. 

От извършените досега обстойни епидемиологични, микробиологични и токсикологични изследвания е открито:

► няма ясна епидемиологична връзка сред случаите; 
► не е открит общ източник на инфекция;
► лабораторните проучвания за хепатит А, B, С, D и Е са отрицателни;
► при забележителна част от заболелите е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина;
► част от заболелите са с позитивен резултат за SARS-CoV-2 или са с данни за прекаран COVID-19;
► не са открити храна или отровен сътрудник като евентуален извършител.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР