В Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени над

...
В Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени над
Коментари Харесай

Над 370 млн. лв. ще има за енергийно обновяване на публични сгради

В Националния проект за възобновяване и резистентност са планувани над 370 млн. лева за енергийно възобновяване на обществени здания. За многофамилните жилища в Плана са заделени 1.2 милиарда лв.. Това е съобщил вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов на среща с Йорам Елрон - дипломат на Израел в България. Те са разискали областите от съвместен интерес, в които България и Израел могат да си сътрудничат.

„ Енергийната успеваемост е приоритет на българското държавно управление във всички браншове, включително и във ВиК бранша. Целта ни е да подменим ВиК оборудванията с енергоспестяващи, както и да прилагаме новаторски решения и технологии за понижаване на разноските за ток за ВиК услугата “, е обяснил министър Караджов.

Посланик Елрон е подчертал, че страната ни може да разчита на богатия опит за ръководство на водите, който израелската страна има. В Израел от изключително значение е следенето и незабавното премахване на течове по водоснабдителната система, като сега загубите на вода в някои общини там са към 5 на 100.

„ Нашият главен приоритет в бранш ВиК е чистата вода за пиянство, по тази причина се фокусираме върху качеството на питейната вода и осъществяването на съответните ограничения за възстановяване качеството на услугата “, е бяснил вицепремиерът. Усилията на екипа на районното министерство са ориентирани към понижаване на загубите на вода по преносната мрежа, тъй като сега междинният % загуба на вода в страната е сред 55 и 60, само че в някои обитаеми места доближава и до 85 на 100.

Министър Караджов е декларирал, че Министерството на районното развиване и благоустройството има интерес към задълбочаване на партньорските връзки с Израел във всички сфери на съдействие, в т. ч. в региона на строителството, пътната инфраструктура, районната политика и развиването на градовете.

Модернизирането на пътната мрежа също е измежду целите на министерството. Министър Караджов е показал стратегическите инфраструктурни планове, които държавното управление е заложило за осъществяване и планиране: завършването на автомагистралите „ Хемус “, „ Европа “, „ Струма “, „ Черно море “ и „ Рила “ и на скоростния път Видин - Ботевград, както и построяването на автомагистрала „ Русе - Велико Търново “ и разширение на инфраструктурните връзки с Република Северна Македония. С цел възстановяване на свързаността държавното управление възнамерява създаване и на три тунела под Стара планина - „ Шипка “, „ Петрохан “ и „ Черно море “, по протежението на едноименната автомагистрала.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР