В Националния исторически музей (НИМ) днес беше открита реновираната зала

...
В Националния исторически музей (НИМ) днес беше открита реновираната зала
Коментари Харесай

В НИМ откриха реновираната Слънчева зала, показват съкровища от Средновековието

В Националния исторически музей (НИМ) през днешния ден беше открита реновираната зала 3 - " Средновековие ".

Т.нар. " Слънчева зала " е едно от най-впечатляващите музейни пространства и в него е показана експозицията " Българската страна през Средновековието VII-XIV век "

В залата са изложени копия на част от съкровището от село Малая Перешчепина, намерено в гроба на хан Кубрат, както и съкровището " Татарската плячка ", открито в крепостта Калиакра.

Изложени са и доста други експонати, които отразяват най-значителния интервал от историята на българската страна.

На откриването участваха вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" " Има символика в това, че Слънчевата зала на Националния исторически музей е събрала 7 века история на Средновековна България. Това са златните епохи на България, когато се основават българската държавност, език, религия и националност, еднаквост, която носим всички ние, без значение дали живеем в България или отвън границите й. Това е време, в което българската страна не е единствено географско разбиране, само че и значим политически и културен фактор, който дефинира съдбините на други страни и нации ", сподели Йотова.

" Има символика и в дните, в които откриваме залата - в навечерието сме на най-светлия български празник 24 май, когато почитаме славянските първоучители Кирил и Методий ", добави вицепрезидентът.

Тя поздрави управлението на НИМ за упоритостта и силата, с които преодолява компликациите и поддържа музея жив в тежкия интервал на пандемията. И изрази вяра, че в лицето на служебния министър на културата НИМ ще откри доста по-голяма поддръжка и помощ.

 Илияна Йотова и Велислав Минеков пристигнаха дружно
Илияна Йотова и Велислав Минеков пристигнаха дружно
Снимка: Българска телеграфна агенция

" Тази галерия отразява напъните на България за един забележителен културен размер ", съобщи самият той, като посочи, че тя оставя диря в културата на страната ни.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР