В Националната следствена служба властите дават подробности за инцидента с

...
В Националната следствена служба властите дават подробности за инцидента с
Коментари Харесай

Между 30 и 60 минути се задушавали мигрантите, открити край Локорско НА ЖИВО

В Националната следствена работа управляващите дават детайлности за случая с мигранти край с. Локорско.  На брифинга вземат участие шефът на Националната полиция Атанас Илков, зам. основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов, министъра на опазването на здравето Асен Меджидиев и представителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

В петък 18 мигранти бяха открити мъртви в камион край софийското село Локорско. В камиона и покрай него бяха открити живи 34 мигранти. Те били измръзнали, гладни, мокри и обезводнени. 14 души са настанени в 6 столични лечебни заведения. Средната възраст на мигрантите е 20 години. Мъжете са били скрити в дървени плоскости. В опитите си да излязат, ръцете на някои от тях са раздрани.

Пристигна и основният прокурор Иван Гешев.

„ Вчера беше един неприятен ден за България и за нас като българи “, сподели Гешев. И добави, че още веднъж сме влезнали в международните вести с неприятно. Той пожела триумф на сътрудниците си с следствието. 

Той уточни, че е имало доста неприятни решения, упрекна и някогашен вътрешен министър, който не уточни по име. Каса обаче, че слез закриването на спецпрокуратурата и спецсъда има спад с 50% на делата против проведената престъпност. " Бих попитал дали някой ще се извини ", сподели основният прокурор и добави, че няма смисъл. 

Виждал напъните на министър Демерджиев и се надявал с другите институции да защитят българските жители. " Прокуратурата последните години прави тъкмо това. Опитва се да отбрани българските жители от престъпността ", изясни той.

Имаме твърдата решителност да работим дружно, стартира Сарафов. И изясни, че даже часът - тъкмо 16, не е определен инцидентно. " Вчера тъкмо в 16 часа постъпи сигналът в следствието ", сподели той. И изясни, че за 24 часа е изяснена цялата незаконна активност на незаконната група, която се е занимавала  с каналджийство. Някои от назначените експертизи също към този момент били подготвени.

Групата приемала мигрантите от границата с Турция и с камиони с тайници ги прекарвала до околност към Сърбия. Оградата се прескачала доста елементарно със стълба.

Точната локация се изпраща по телеграм. Заплаща се от 5000 до 7000 евро по метода хавала. Те се отблокират, когато мигрантите дойдат. Крайната им цел е Германия и други страни, уточни Сарафов.

По 100 евро е вземал водачът, а водачът към 1000 евро на човек. Групата била от 6 души, сама изготвяла тайниците. Те били с фолио, което да не разреши на рентген да засече топлината на телата вътре.

Около 7 - 7,30 часа сутринта през вчерашния ден двамата водачи отишли в околност, която получили като точна локация в телеграм. Оттам качили 52-ма души, всичките мъже. Видимата им възраст била от 13 до 35 години. Нито един нямал документи, по тази причина точната възраст не е открита. Там ги качили в тайниците и трябвало да ги закарат покрай границата със Сърбия.

Малко след Траянови врата се чул тътен, само че водачите траяли. Около Локорско чукането се усилило неимоверно, по тази причина водачите отбили, сподели Сарафов. Видели замаяни, само че и мъртви мигранти. " В този миг са изоставили камиона и са се прибрали по родните си места в Бургаско, съответно Каблешково ", изясни зам. основният прокурор.

Той изчете експеризите, които показали, че са били наблъскани като консерви. Затова се стигнало до задушаването. Те умирали дълготрайно време - сред 30 и 60 минути.

Сарафов изрази вяра от Министерство на вътрешните работи да засилят оперативната активност и да засилят защитата по границата. Той сподели и тайниците. Посочи, че преди се качвали 25-30 мигранти. " Този път може би от чисто човешка лакомия са качили 52-ма ", изясни Сарафов.

Групата работила от дълго време, карала най-малко по 2 пъти месечно мигранти.

" Ще стигнем до края и ще установим освен причинителите, само че и цялата им незаконна активност ", добави шефът на Националната полиция Атанас Илков. Поясни, че 7 души са били арестувани за до 24 часа. Изключително бързата реакция на Министерство на вътрешните работи помогнала причинителите да бъдат арестувани. Илков посочи и положителната съгласуваност с прокуратурата и следствието, която помогнала да се правят всички дейности, с цел да се стигне до задържането на групата. 

Шефът на полицията още веднъж се спря на дребните санкции, които са планувани за каналджиите. Напомни, че имаше готови промени, които плануват по-високи санкции. " Всички сме очевидци на сходни случаи в други страни, при които починаха доста хора ", добави Илков и сподели, че не е добре казусът да се политизира. Трябвало да се обърне внимание на завишаване на наказванията. Когато те влизали в действие по-бързо и били по-сурови, каналджийството също щяло да спадне. Илков благодари на сътрудниците си, които са работили по случая.

Здравният министър Асен Меджидиев пък изясни, че до момента в който от министерството се радвали за превозването на дете в чужбина, където да бъде лекувано, пристигнала новината за камиона ковчег. " Нямаме умрял човек от всички, които настанихме в лечебни заведения ", изясни той за откритите живи мигранти. 

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР