В НАТО приветстваме вашите усилия да модернизирате въоръжените си сили.

...
В НАТО приветстваме вашите усилия да модернизирате въоръжените си сили.
Коментари Харесай

НАТО приветства усилия на България за модернизиране на армията

В НАТО приветстваме вашите старания да модернизирате въоръжените си сили. Това сподели ръководителят на Военния комитет на алианса основен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Стюарт Пийч е на публично посещаване в нашата страна по покана на началника на защитата военачалник Андрей Боцев. В рамките на визитата си през днешния ден ръководителят на най-висшия боен орган на Алианса се срещна с началника на защитата и със заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов.
„ България дава принос към споделената съюзна сигурност в доста разнообразни посоки. В НАТО приветстваме вашите старания да модернизирате въоръжените си сили. Също по този начин в НАТО, и персонално аз, високо оценяваме приноса на България към задачите и интервенциите на НАТО ”, сподели основен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч.
Българският шеф на защитата сподели, че дружно със сър Стюарт Пийч дискутирали променената стратегическа среда на сигурност и провокациите, които се обрисуват от Изток и от Юг. „ Те слагат нови и по-високи условия към построяването на отбранителни качества на НАТО “, съобщи българският най-висш боен. Той уточни още, че сигурността и стабилността на Западните Балкани са стратегически приоритет за България и НАТО. „ Както беше очебийно и на извършената през вчерашния ден среща с министър-председателя – Алиансът не би трябвало да отдръпва вниманието си от този район ”, съобщи още ген. Боцев. Той уточни и че Черно море също има стратегическа значителност за България и НАТО.
Сред въпросите, които разискали с ръководителя на Военния комитет бил и реализирането на Инициативата за подготвеност на НАТО, призната през 2018 година
Ген. Боцев уточни, че динамичната среда на сигурност и измененията в Алианса са ускорили процеса на рационализация в българската войска. Той напомни, че в следствие имаме подписан контракт със Съединени американски щати за придобиване на нови изтребители Ф-16 блок 70, което ще даде нова вероятност за развиване на нашите Военновъздушни сили.
„ Положително се развиват и плановете за придобиване нова бойна машина на Сухопътните войски и на нов многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморските сили. След закупуването и усвояването на новата техника, ще бъдем в положение да обмислим увеличение на нашия принос към силите на НАТО с доста висока степен на подготвеност ”, съобщи той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР