В настоящия парламент доста неща са възможни, уви – като

...
В настоящия парламент доста неща са възможни, уви – като
Коментари Харесай

Горан Благоев: Индулгенцията за Борисов ще се състои, ако ПП и ДБ му клекнат

В сегашния парламент много неща са вероятни, уви – като това да се избере ръководител на ротационен принцип, без да е планувано в Конституцията или да се постави за началник на правната комисия един юноша със чудноват стаж.

Така историкът, публицист и зам.-председател на Републиканци за България Горан Благоев разяснява в предаването " Честно казано " по ТВ " Евроком " въпроса допустимо ли е да се сформира кабинет вид " Димитър Попов ".

" Нищо не пречи и в този момент да има подобен кабинет, само че нямаме това, което да го сплоти, както сплотяваща беше хартиената бюлетина ".

По думите на Горан Благоев, по-скоро бихме били очевидци на държавно управление, само че не по модела " Димитър Попов ".

" Не виждам по какъв начин министрите на Костадин Костадинов биха съжителствали с министри на ПП-ДБ ", разяснява той.

Според историка, под въпрос е и до какъв брой потребен би бил подобен кабинет:

" Да не забравяме, че на Димитър Попов, колкото и да му беше тежко и да извърши избрани задания, това беше кабинет на националното помиряване – нещо, за което Съюз на демократичните сили и дясното, и до момента си заплащат. Защото тогава, като че ли, беше пресечена опцията да има безапелационна лустрация в българското общество ".

Ако в този момент подобен кабинет се случи, това ще бъде опрощението към хора като Борисов, изрази мнение историкът и публицист. На въпрос има ли сюжет " Продължаваме промяната " и " Демократична България " да бъдат претопени, Благоев разяснява:

" Борисов, колкото и да завоюва тези избори с избрана преднина, продължава да е отровен съдружен сътрудник. Според мен ГЕРБ са тези, които неистово желаят тази коалиция, с цел да могат да се долустросат. ГЕРБ завоюва като евроатлантическа мощ, а тези дни виждаме какво се случва с Пловдивския панаир и то с присъединяване на общинските съветници на ГЕРБ. Да не приказваме за шутовщините на Бойко Борисов пред Путин през 2015-та година ".

Защо Борисов, като един от най-дълго управлявалите български министър-председатели, не си поеме отговорността и не сформира държавно управление, каквато е политическата логичност – това е въпрос, който не се задава, уточни още Горан Благоев.

" Но Борисов си дава сметка, че такова държавно управление надали може да бъде утвърдено и това ще е следващият му неуспех, при който не съумява да сътвори кабинет. Това ще демотивира част от електората му, както и членове на ГЕРБ. А за какво толкоз се е вкопчил във втората мощ – това за него е опит да си пришие брошка, която да свети и да накара обществото да не помни кой е той и против кого потеглиха митингите ".

Президентът също има интерес да има постоянно държавно управление, защото публичните негативи от ден на ден вървят към него и служебния кабинет, разяснява още Горан Благоев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР