В настоящия момент са известни 50 000 различни вида паяци,

...
В настоящия момент са известни 50 000 различни вида паяци,
Коментари Харесай

Световен каталог на паяците: 50 000 вида паяци пълзят по Земята

В сегашния миг са известни 50 000 разнообразни типа паяци , които пълзят по Земята, разгласи Световният азбучник на паяците - и може би има още 50 000 типа.

Световният азбучник, основан в Природонаучния музей на Берн в швейцарската столица, съобщи, че 50 000-ият регистриран паяк е Guriurius minuano, който принадлежи към фамилията на скачащите паяци Salticidae и ловува плячката си по шубраци и дървета в Южна Бразилия, Уругвай и към Буенос Айрес. Описан е от арахнолога Кимбърли С. Марта и нейни сътрудници от Бразилия и е кръстен на изчезналия към този момент народ минуане, който е живял в региона.

Първото научно изложение на паяк е направено през 1757 година и въпреки че са били нужни 265 години, с цел да се доближи броя от 50 000, темпото на откритията непрестанно се усилва и се счита, че може да са нужни по-малко от 100 години, с цел да се открие още веднъж същата численост.

" Смятаме, че към момента има почти 50 000 типа паяци, които би трябвало да бъдат открити ", споделят издателите.

Каталогът на паяците е свободно наличен на уеб страницата на музея.

" Паяците са най-важните хищници в сухоземните местообитания на Земята и тяхното екологично значение не трябва да се подценява ", споделят от музея.

" Консумирайки към 400 до 800 милиона тона инсекти всяка година, те са най-важните регулатори на популациите на насекомите . Съответно те са от главно значение и за хората. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР