В настоящия момент няма нужда да се вика постоянната противоминна

...
В настоящия момент няма нужда да се вика постоянната противоминна
Коментари Харесай

Адмирал Ефтимов: Няма нужда да се вика постоянната противоминна група на НАТО

В сегашния миг няма потребност да се вика непрекъснатата противоминна група на НАТО, защото сега приказваме за плаващи мини, открити в Черно море. Това сподели началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов на конференцията на министъра на защитата, на която Драгомир Заков показа екипа и целите в работата си, предава Българска телеграфна агенция.

Адмирал Ефтимов уточни, че качествата на противоминната група на НАТО са разкриване и заличаване на котвени мини.

" Възможностите за разкриване на плаващи мини са най-вече с образни начини ", уточни Ефтимов и добави, че всяко летателно средство и морски съд могат да бъдат задоволително ефикасни.

Емил Ефтимов сподели, че през вчерашния ден е имало два сигнала от два търговски кораба за открити мини наоколо до български териториални води.

" Излетял е дежурният вертолет, обследвал е региона, като мина не е открита, имало е пластмасови боклуци - черни пластмасови кутии ", сподели Ефтимов.

За в допълнение обезпечаване корветата " Решителни " също е снимал и направил оглед на региона и също не е била открита мина.

Адмирал Емил Ефтимов сподели още, че от Военноморски сили са в съгласуваност с военноморските сили на Румъния и на Турция. Военноморски сили на Румъния през вчерашния ден в 14.33 ч. са унищожили дребна котвена мина, която е била на към 70 км от крайбрежието на Румъния. Турските Военноморски сили също са унищожили сходна мина, също на много доста разстояние от брега. Ефтимов заключи, че се удостоверяват данните, че откритите мини са в резултат на течението в Черно море, което е следено и са били на доста разстояние от бреговата линия.

Емил Ефтимов сподели, че във връзка с сигурността на корабоплаването българските Военноморски сили правят постоянно проучване в противоминно отношение в морското пространство на България и е строго целесъобразно корабите да се придържат към системата за разделно придвижване от и към нашите пристанища.

" Тези морски пътища са непрестанно следени, сподели Ефтимов. - Борбата с плаващи мини е по-трудна - те се носят свободно на повърхността на водата, имат дребна отражателна повърхнина, което прави мъчно откриването им с механически средства. Основното средство за откриването им е образно - огледи с вертолети, което е правено при сигнала през вчерашния ден ".

" Не сме оповестили региони неразрешени за корабоплаване, защото не сме разкрили в нашата прилежаща зона съответна информация за мини, не се е налагало да унищожаваме мини ", сподели адмирал Ефтимов.

Той обаче добави, че са оповестени региони, където би трябвало да се плава с нараснало внимание.

" Непрекъснато водим наблюдаване и сме подготвени да реагираме на всеки контакт и на всяка информация ", коментра още началникът на защитата.

" България закупи два противоминни кораба - минни ловци, сходни на минен ловджия " Цибър ", който имаме, на политическа цена преди две години от Нидерландия ", напомни адмирал Ефтимов.

" В момента сме на стадий, в който се привежда в оперативна подготвеност единият от минните ловци, защото са взети в неоперативно, консервирано положение. Имало е опция да вземем още един минен ловджия в оперативно положение, само че ни е изпреварила прилежаща страна, която ги е придобила в пакетна договорка дружно с други кораби от Нидерландия ", уточни Ефтимов.

Той сподели още, че се работи с Военноморски сили на Белгия за опцията да придобием още минни ловци, защото следва да освободят кораби от този клас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР