В настоящия епизод ще ви представим Sweet Dreams“ на Eurythmics“,

...
В настоящия епизод ще ви представим Sweet Dreams“ на Eurythmics“,
Коментари Харесай

Музикална история еп. 50: „Sweet Dreams“ на „Eurythmics“

В сегашния епизод ще ви представим „ Sweet Dreams “ на „ Eurythmics “, превзела света през 1983 година.

„ Eurythmics “ („ Юритмикс “) се състои от двама души - певицата Annie Lennox (Ани Ленъкс) и музиканта Dave Stewart (Дейв Стюарт). По-дългото заглавие на песента е „ Sweet Dreams (are made of this) “. Това е и първата строфа от текста. Някои допускат, че фразата „ Dreams are made of this “ е привнесена от припева на „ Take Me I’m Yours “ от 1978 година на друга английска група - „ Squeeze “. В автобиографичната си книга Ани Ленъкс написа, че песента е за търсенето на задоволство и за сладките фантазии, мотивиращи хората.

В изявление Стюарт прибавя, че това е екзистенциален, нереален запис, който посредством текста си пита дали в действителност светът е стигнал до това и от това ли са направени фантазиите ни. Песента се ражда в сложен за двамата миг, в който връзките им, персонални и работни, са в рецесия. Две години те се мъчат да пробият в музикалния бизнес и дори теглят заем, с цел да оборудват независимо студио за да не заплащат огромни такси на други места. Дуото към този момент е издало първия си албум, „ In The Garden “ от 1981 година, който съвсем не се вижда. Но освен неуспехът на албума основава напрежения. Дейв е душевен неустойчив, а Ани е твърда в отстояването на своите позиции. Двамата са в непрекъснати спорове и това провокира и здравословни проблеми у тях. Тя претърпява най-малко една нервна рецесия, а той едвам не умира поради проблеми с белите дробове, евентуално породени от корист с опиати.

През 1982 година те записват в студиото си в „ Chalk Farm “ в Лондон и пускат още три сингъла. Но и те не пробиват. Двамата са пред дефинитивна разлъка, когато една по-различна ария се трансформира в шлагер. Тя се ражда след яростен спор сред двамата, от който Ани се усеща разочарована и изгубена. Звученето на парчето е минорно и обяснението е, че и двамата са мрачни в този интервал на невъзможност, в който пробват да запазят способността си да мечтаят. „ Мислех, че това е краят на пътя и всичко бе дотук. “ - споделя Ани по-късно. „ Опитвахме се да пишем, а аз бях нещастна. Тогава той сподели: „ Добре, ще направя това по този начин или другояче. “. “ Когато чува основата на синтезатор, Ани я свързва с „ фантазии “.

От тази начална дума идва цялата концепция и за текста. В деня на записа двамата се усещат доста друго. Дейв е вдъхновен, откакто неотдавна е бил на крачка от гибелта в болничното заведение, до момента в който оперират белия му дроб, и в този момент се усеща като прероден. Като включен в електрически ток, както самичък се показва. А Ани е унищожена от нерви и депресирана от непрекъснатите задължения и прекършените мечти за кариера. Осенява я лъжливо ентусиазъм и тя написа множеството текст за половин час, а по-късно отново изпада в потиснатост. На Дейв му се коства прекомерно депресиращ този текст и по тази причина прибавя предхождащото кулминационната увертюра „ hold your head up, moving on “ („ Вдигни глава и продължи напред “). „ Донякъде бяхме оживели, само че беше мъчно. “ - приказва по-късно Ани. „ Имах възприятието, че сме в свят на фантазии и каквото и да си заложехме, в никакъв случай нямаше да се случи. Всичко това се изля в „ Sweet Dreams “ “. - добавя тя.

С първия стих „ Сладките фантазии са направени по този начин “ тя пробва да каже „ Вижте в какво положение сме. Кое би могло да е по-лошо от това? “ „ Чувствах се доста уязвима. “ - продължава Ани. „ Песента беше израз на това по какъв начин се усещах - безнадеждно и обезверено. „ travel the world and the seven seas, Everybody`s looking for something “ („ Обиколих света и седемте морета, всеки търси нещо “) беше за това по какъв начин всички сме в непрекъснато положение на търсене. Става дума за оцеляването в света. Това е не просто естествена ария, а странна, повтаряща се мантра. Но тя по някакъв метод се трансформира в нашата тематична ария. “ За „ Sweet Dreams “ Дейв опитва с разнообразни звуци от синтезатори, до момента в който Ани се е излегнала в студиото, както самата тя разказва пред списание „ Rolling Stone “.

За ритъма Дейв употребява нова технология, наречена „ Movement Systems Drum Computer “. Това е най-известната ария, в която е употребена такава машина. През 1981 година на пазара е пуснат първият модел, а още преди този момент на Дейв е даден негов първообраз, с цел да го тества. Той може да се види и във видеото към „ Sweet Dreams “, където в няколко фрагмента Дейв ръководи машината посредством клавиатура, до момента в който Ани е седнала върху маса, а зад нея има поляна с пасяща крава. Намерението на Дейв е да се подиграе на музикалния бизнес, изобразявайки подигравка на заседателна зала в звукозаписна компания. Това е намек по какъв начин и техните продуценти ги подценяват, произнасяйки се коя ария става и коя - не.

Дейв продължава да употребява машината за ритми и за други песни на „ Eurythmics “ в идващите две години. Можем да я чуем и в „ Sex Crime “ от 1984 година, където машината е употребена за последно. Там звукът е облекчен с електронна обработка, с цел да звучи по-близо до настоящите за времето ритми. Машината е употребена още в записи на Phil Collins (Фил Колинс), Kim Wilde (Ким Уайлд), „ Hot Chocolate “ („ Хот Чоколет “)и други. Дейв е запленен от електронните барабани и играе със звуците. Както самичък изяснява, „ Ако имате тон от том-томи (малките барабани в комплекта), завъртате едно копче и имате голям тъпан, на какъвто се удря на кораба преди отплаване. “ Но тъй като е първообраз, машината има и недостатъци. Когато прави прехода от началното интро към първия куплет, Дейв сменя ритъма.

Но при започване на промяната, в самия първи удар на първия такт, има неточност. На всеки осем удара има един по-плътен и басов удар, звучащ като „ Бум “. Но при прекосяването от един темп в различен, машината изкривява звука и го извлича по противоположен метод, което го прави да звучи като доста по-лекото „ Туп “. Началната мелодия не е една, а е благозвучие от две елементи, приложени една върху друга в синхрон, което обърква свирещите на синтезатор. Тя е изсвирена с „ Roland Space Echo “, като първо Дейв изсвирва основата, а след това Ани прибавя втората линия. Двамата имат идентичен принос в авторството на всичките си песни и по този начин го разказват и в обложките на албумите, поделяйки приходите. Дейв е и продуцент на дуото.

Във видеоклипа на „ Sweet Dreams “ Ани сменя разнообразни функции, облечена в непоколебим черен костюм и с късо подстригана рижа коса. Съчетано с плътния глас, това дава основа на спекулациите, че е хомосексуална. Но по-късно и тя, и Дейв настояват, че това е рекламен трик за привличане на внимание. Всъщност Дейв не харесва Ани с къса коса и по тази тематика имат доста разногласия, само че тя държи на своето и по този начин я запомнят почитателите през 80-те. Ани е измежду първите андрогинни дами в шоубизнеса. Андрогинни назовават хора, притежаващи по едно и също време мъжки и женски черти във външността си. „ Искахме нашите визии да бъдат мощни и въздействащи, тъй като знаехме, че те ще останат постоянно. “ - изяснява Ани. „ Опитвах се да съм противоположното на клишето за певица. Исках да бъда мощна като мъж, равна на Дейв и възприемана по този метод. Носенето на перуки и свалянето им още веднъж беше за резултата, който дамите основават, с цел да станат допустими или красиви за мъжете, за свалянето на маските и по какъв начин нищо от това не е същинско.

Хората не всеки път разбираха това и улавяха иронията в него. Заради реплики като „ Some of them want to use you… Some of them want to be abused “ „ Някои от тях желаят да те употребяват... някои от тях желаят да бъдат измъчвани “, хората мислят, че става въпрос за секс или садомазохизъм, а въобще не става дума за това. “ - приключва Ани. Тя добавя, че текстът е свободен за интерпретация и че доста хора се разпознават с него.

Идеята за наличието на крава във видеото е на Дейв. Той е повлиян от художника Салвадор Дали и режисьора Луис Бунюел. Тъй като никое студио в Лондон не е задоволително огромно, с цел да побере и крава, те снимат в лондонско мазе. Важно било и асансьорът до сутерена да побере кравата и това също е съобразено. Както ще каже по-късно Ани, да се снимаш с крава в мазе е едно от най-сюрреалистичните прекарвания, които е имала. „ Видеото е за проявленията на другите форми на живот. “ - споделя тя за книгата „ I Want My MTV “. „ Тук сме хората, със своите фантазии и желания за триумфи и достижения. И ето ти една крава! “

„ Sweet Dreams “ е издадена като сингъл във Англия на 21 януари 1983 година и през март се изкачва до второ място в класациите там. Но в Съединени американски щати никой не желае да я пуска. Дълго от компанията RCA гледат със състрадание към „ Sweet Dreams “. Що за ария е, питат те, откакто няма припев, а единствено куплети и напеви сред тях. Но може би поради опита, разчупващ дотогавашните шаблони и вкарващ женско наличие в синт-попа, където до тогава доминират мъже, притегля почитателите. Отново DJ от радиостанция, този път в Кливланд, прави „ Sweet Dreams “ шлагер. Той взема решение да го пусне и почитателите стартират да звънят и да го поръчват. Това убеждава продуцентите да пуснат сингъла и там през май.

Той става номер едно както в Съединени американски щати, по този начин и в Канада. Щеше да е преди всичко и в Англия, в случай че различен шлагер, „ Total Eclipse Of The Heart “ на Bonnie Tyler (Бони Тайлър), не бе го засенчил там. В Австралия стига до шесто място. Албумът с песента излиза през януари 1983 година. Работното му заглавие е „ Invisible Hands “, на името на друга ария в него. Но капацитетът на „ Sweet Dreams “ за шлагер разумно я заменя. Нейната известност става причина и предходният сингъл, „ Stranger Of Love “, да се преиздаде. „ Sweet Dreams “ носи на дуета доста оценки. През 1983 година „ Billboard “ я номинира за най-хубава ария на годината. През 1984 година „ MTV “ удостоява дуета с премия за най-хубави дебютиращи реализатори за годината. В сходната си категория „ Grammy “ също дава номинация за групата.

Малко по-късно и „ Brit Awards “ ги номинира в категорията си за най-хубава английска група. Удостоени са и с премия „ Ivor Novello “ за създатели на песни за същата 1984 година. Хитът и последвалия го албум дават старт на огромно турне. За да създадат песента по-позитивна, в концертите си „ Eurythmics “ я затварят с фразата „ Keep your head up “ („ Горе главата “). Песента е употребена в най-малко петнайсет кино лентата. Сред кавърите на „ Sweet Dreams “ най-известен е този на американската готик рок тайфа „ Marilyn Manson “ („ Мерилин Менсън “) от албума им „ Smells Like Children “ от 1995 година. Друга рок група, „ Weezer “ (Уизър), вършат своя версия през 2019година. Популярна е и концертната версия на Leona Lewis (Леона Луис). Почти неуловимо част от началната мелодия на „ Sweet Dreams “ се чува в припева на „ Get The Party Started “ на певицата P!NK (Пинк) от 2001 година. А групата „ Pomplamoose “ смесва парчето с претекстове от различен известен шлагер – „ Seven Nation Army “ на „ The White Stripes “ („ Уайт Страйпс “) и видеото на парчето има над 30 милиона гледания в YouTube.

„ Sweet Dreams “ остава един от най-запомнящите се шлагери на 80-те и закономерно влиза в класацията на „ Rolling Stone “ с 500-те най-хубави песни на всички времена.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР