В нашия закон за еврото ще бъде описано как точно

...
В нашия закон за еврото ще бъде описано как точно
Коментари Харесай

Обменяме левове за евро и в пощите

В нашия закон за еврото ще бъде разказано по какъв начин тъкмо ще стане прекосяването към единната валута. Това заяви вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, който е на визити в Хърватия, с цел да се запознае с опита на Загреб, насъбран по пътя на присъединение към еврозоната.

Предвижда се в България в границите на един месец след възможното въвеждане на еврото да може левът да продължи да се употребява. След това в границите на шест месеца националната ни валута ще може да бъде обменяна в комерсиалните банки, както и в пощите, тъй че да се подсигурява, че и в най-отдалечените райони жителите имат достъп до всичко това. Когато този интервал изтече, в Българската национална банка левове за евро ще могат да се заменят безкрайно във времето ", уточни още вицепремиерът.
 
Пеканов добави, че работна група по законопроекта за приемане на еврото към този момент има, само че служебният кабинет няма да внесе текстовете за гласоподаване в Народното събрание.
 
Двудневното работно посещаване на вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в Хърватия приключи със среща с премиера на страната хазаин Андрей Пленкович.
" По време на срещата министър председателят Пленкович акцентира преимуществата, които носи задълбочената интеграция в Европейския съюз в тези турбулентни за света времена. Обединихме се към мнението, че еврото носи спомагателна непоклатимост и доверие в страната ", съобщи след срещата пред Българска телеграфна агенция вицепремиерът Пеканов.
 
" Това, което още обсъдихме, е, че целият развой по приемането на еврото може да бъде сполучлив, единствено в случай че институциите работят в синхрон и гледат в една и съща посока, както и че на обществото би трябвало да бъде обяснен целият развой, в това число и възможните опасности ", сподели още Пеканов.
 
Вицепремиерът уточни още, че и от двете страни специфичен акцент е бил подложен освен върху съдействието сред София и Загреб по тематиката за еврото, само че и за приемането на България и Хърватия в Шенгенското пространство, както и в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).
 
Пеканов и Пленкович са се обединили и към това, че Европа се намира в сложни времена на икономическа неустановеност, само че точно в този момент европейските институции и еврото могат да служат като " котва на непоклатимост " за повишение на доверието в обособените страни членки.
 
 istock istok
За тези два дни тук видяхме, че процесът по приемане на еврото може да бъде сполучлив, хората и бизнесът могат да видят изгодите от него. " В тази обстановка еврото може да бъде и спомагателен тласък за промени в страната, само че изисква и редица стопански ограничения, които да защитят жителите ", сподели още Пеканов
 
Не чухме терзания от страна на Хърватия по приемането на еврото както в нашите диалози с бизнеса, по този начин и в диалозите с жителите. Всички те споделят, че инфлацията е висока, само че не упрекват за това непосредствено еврото. Това е по този начин, тъй като обществеността знае, че са налице защитни механизми, един от които е провеждащата се и сега осведомителна акция, която има за цел да изясни целия този развой.
 
Наша отговорност, в ролята ни на длъжностен кабинет, е да подготвим техническите процеси, заложени като решение в Националния проект за въвеждане на еврото, който постоянният кабинет одобри, уточни вицепремиерът.
 
Това е значимо, с цел да може в бъдеще, когато постоянен кабинет поеме властта и реши да изпрати настояването за присъединението на България към еврозоната, страната ни да бъде готова. Решението за присъединение би трябвало да бъде взето от постоянен кабинет, само че ние не би трябвало да губим време, в противен случай - би трябвало да черпим опит от другите страни, акцентира той.
 
Пеканов разяснява и диалога си със заместник-управителя на Хърватската централна банка Михаел Фауленд.

Готови ли сме за еврото у нас

" Навлязохме в елементи във връзка с техническите аспекти на присъединението към еврозоната, като времето за прекосяване от едната валута към друга, както и времето за следващ продан на куната в банките в страната ", добави той.
 
Министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац е срещнал българската делегация и с някои от защитните механизми, които страната е въвела по отношение на прекосяването от локалната валута към еврото. Единият от тях към този момент е в действие и съставлява двойно проявление на цените - в куни и в евро.
 
Друг подобен механизъм е опцията жителите да алармират за извънредно нарастване на цените след приемането на еврото, като за това е основан специфичен уеб страница, както и телефонна линия, сподели още Пеканов. В момента има дванадесет институции, които ще следят този развой.
 
 istock istock
На обществеността се дава и информация за процеса на взимане на решенията от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и по какъв начин Хърватия ще взе участие в него. В случая на България ние единствено прилагаме тези решения,  тъй като не сме пълноправни членове на еврозоната, само че имаме валутен ръб към единната валута.
 
" Всичко това, дружно с влизането на страната в единния банков контрол, докара до това, че оповестението на окончателното решение за влизане на Хърватия в еврозоната докара до повишение на доверието в страната. Точно подобен измерител е и нарасналият с две степени кредитен рейтинг на страната, което ще докара до понижаване на лихвените проценти и по-добри условия за страната ", сподели още Пеканов.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР