В нашия доклад използвахме изцяло публични данни. Този доклад беше

...
В нашия доклад използвахме изцяло публични данни. Този доклад беше
Коментари Харесай

За Земята: До ИА Околна среда са декларирани много по-ниски количества емисии

В нашия отчет използвахме напълно обществени данни. Този отчет беше поръчан от " За Земята ", направен от самостоятелен енергиен специалист, като той прегледа какви декларирани данни има в отчети, подадени до няколко български институции за интервал от 5 години обратно в интервала 2017-2021 година Установихме основни несъответсвия в подаваните данни. До изпълнителната организация по околна среда са декларирани доста по-ниски количества въглеродни газове, а на тази база са заплатени доста по-малко средства за въглеродни квоти. Докато към КЕВР, с цел да се получи по-висока цена на създаваната сила, са подавани по-високи данни, които са доста по-близо до действителните ", това съобщи Радостина Славкова от съдружие " За Земята " пред " ЕвроДикоФ " на " Евроком " след инспекции на Европейската прокуратура в български ТЕЦ-ове, свързани с въглеродните излъчвания.

В нашия отчет също виждаме и друга съгласуваност. Почти всяко от проверяваните сдружения разполага със лична акредитирана лаборатория, която мери на място както обособените излъчвания, по този начин и какво е качеството на употребяваните горива и първични материали. Тези лаборатории би трябвало още веднъж да са самостоятелни, само че те са благосъстоятелност на ТЕЦ-овете. Те подават данните към верификатора, той не ги ревизира, а единствено ги удостоверява и идващото равнище на институциите одобряват всичко на доверие, написано на хартия, продължи тя.

7 организации се занимават сега с верификацията на излъчванията, акцентира членът на " За Земята ".

Реално институциите имат наблюдения, установяват пропуски и несъблюдение на комплексното разрешнително и постановат санкции, само че те са толкоз ниски, че нямат възпиращ резултат, акцентира Радостина Славкова.

Според нея казусът с въглеродните излъчвания не е от през вчерашния ден, а за Топлоелектрическа централа " Брикел " и Топлоелектрическа централа " Бобов дол " още през лятото на 2021 година са оповестени материали, свързани с въглеродните излъчвания на сдруженията.



Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР