В нашите ръце и сърца е волята да помагаме на

...
В нашите ръце и сърца е волята да помагаме на
Коментари Харесай

Президентът Радев: Ханука ни напомня да помагаме на светлината да си проправя път през мрака

В нашите ръце и сърца е волята да оказваме помощ на светлината да си проправя път през мрака и да се прави положително. Това съобщи президентът Румен Радев в Централната софийска синагога, където дружно със брачната половинка си Десислава Радев участваха на отбелязването на Ханука, оповестиха от пресслужбата на „Дондуков 2“.
 eeeeeeeeee  eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee  jgjgjgj  prezzz
С присъединяване в ритуала Румен Радев продължава институционалната традиция българският държавен глава да почете еврейска общественост за празника. Президентът възпламени главната свещ от ритуалния свещник ханукия, която символизира чудото на светлината. Преди това представители на три генерации си предадоха свещ, като последният – малко момиче, я даде на Десислава Радева, а тя – на президента.

„ С този алегоричен акт, уверен съм, препотвърждавам волята на народа ни да живеем във взаимно почитание и съгласие, да бъдем един до друг и в триумфи, и в тествания “, съобщи президентът пред събралите се в синагогата. Държавният глава уточни, че живеем в обезпокоително историческо време, в което нападателният шовинизъм и ксенофобията все по-отчетливо надигат глас. Днес е наш ред да заявим ясно и отчетливо, че любовта към отечеството не значи ненавист към другия, че тя не би трябвало да бъде нападателна и креслива, а мъдра и просветена, прикани президентът.

„ Дори и в днешния церемониален миг не можем да забравим, че през отминаващата година бяхме очевидци на убийства с антисемитски подбуди в Европа и по света. Не бяха пожалени даже и хора, отишли на съботна молитва в синагога “, означи Румен Радев и добави, че всяко потомство е призвано да води своята борба за положителното. Президентът напомни идеала за по-справедлив свят на множеството смели българи, които в годините на Втората международна война са се изправили против хитлеро-фашизма. „ Българският народ се сплоти, с цел да сътвори чудото на спасението, като не пусна своите евреи и по този начин се подреди всред праведниците “, съобщи президентът. Румен Радев прикани да помним историческата истина и да не позволяваме нищо да не бъде забравено. По думите му паметта за достойните е най-мощното оръжие против призраците на предишното.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР