В нашето здравеопазване има големи проблеми. Има и мънички. Темата

...
В нашето здравеопазване има големи проблеми. Има и мънички. Темата
Коментари Харесай

Bившият здравен министър д-р Стефан Константинов: Много по-важна тема е въпросът с денонощните аптеки

" В нашето опазване на здравето има огромни проблеми. Има и мънички. Темата може да я класираме в рубриката дребни проблеми или отсъстващи проблеми. Големия въпрос, който би трябвало да си зададем, е дали на хората ще се помогне. Наближават избори, вместо да се приказва за стратегическите неща в опазването на здравето, ние ще приказваме за вендинг машини. В България сме от страните с доста аптеки. Големите магазини са съсредоточени в огромните градове. Защо не бъдем почтени и да кажем на хората, че в обитаемо място с 200 души нито аптека, нито вендинг ще свърши работа ", съобщи някогашният здравен министър д-р Стефан Константинов в " Денят ON AIR ".

По думите му даже да се направи аптека, с цел да се поддържа, някой ще би трябвало да купува медикаментите.

" В тези вендинг машини ще се продават медикаменти без лекарско наставление. Кои са тези медикаменти без лекарско наставление, които са животоспасяващи? Има ли човек, който няма парацетамол и алкохол в къщата си? В тези обитаеми места, за които става въпрос, на едно място видях, че са 2% от популацията. Дори по социализма не е било на всяка керемида да има аптека или вендинг машина ", добави доктор Константинов за Bulgaria ON AIR.

Много по-важна тематика е въпросът с денонощните аптеки, тъй като да нямаш такава в регионален град е проблем, безапелационен е той.

" Лятото е 40 градуса, зимата пада до минус 20 градуса температурата. Могат ли да се съхраняват по този начин? Възрастните хора имат хронични болести, те се поддържат с медикаменти по лекарско наставление. Те са небогати, не си купуват медикаменти, а вървят при персоналния доктор да им ги изпише. Ние нищо няма да им свършим на тези хора. Хората, които се занимават с политика, виждаме, че равнището се снижава и намират борби в несъществуващи неща. Говори се страната да финансира тези машини ", уточни още гостът.

Според доктор Константинов сходни диспути няма да стимулират хората да гласоподават.

" Цената в пазарната стопанска система се ражда в конкуренцията. При нас винаги всичко се опира до съответния интерес на индивида. Чувството ни за общия интерес на страната отсъства. Политиците са лицето, само че в вида страна, в който живеем, има много по-различни сили зад тях и те не желаят да ги нервират ", разяснява някогашният здравен министър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР