В наше време е прието да се смята, че родителите

...
В наше време е прието да се смята, че родителите
Коментари Харесай

Когато строгите ограничения са от полза

 В наше време е признато да се счита, че родителите ни са ни възпитавали погрешно. Че всички ние сме израсли травмирани, комплексари и нещастни, тъй като под строго образование не се подразбират понятия като " персона ", " избор " и " независимост ". Психолозите и наръчниците за млади родители поучават да се дава на детето по-голяма независимост.

 Наблюденията демонстрират тъкмо противоположното. Ерика Расон, професор в Есекския университет, направила проучване, което посочило, че на строгите и взискателни майки децата израстват по-успешни. За това ще разкажем малко по-подробно.

Строгото образование

 Струва си незабавно да отбележим, че строгостта няма нищо общо с физическото принуждение. Тук се имат поради условия и ограничавания, а не пердах с колана. Изследването е въз основа на анкетирането на повече от 15000 деца на 13-14 години, в продължение на 6 години. Така че, децата чиито родители били доста строги, били по-упорити и уверени в себе си.

 Децата, които имали безкомпромисни майки, по-често от другите завършвали лицей и си намирали хубава работа. Може да ви се коства необичайно, само че взискателните и строги майки имали по-успешни деца. Резултатите от проучванията посочили, че девойки, чиито майки били прекомерно настойчиви, имали по-малки шансове да забременеят в по-млада възраст. " В множеството случаи ние имаме триумфи, правейки това което считаме за най-удобно и потребно за нас, даже в случай че това е срещу волята на родителите ни. Но колкото и да се мъчим да избягаме от нашите родители, техните рекомендации ни въздействат при вземането на решения. А ние си мислим, че всичко решаваме сами " – споделя Расон.

 Но даже и преглеждайки личния си живот, ще забележим, че проучванията са правилни. Например, родителите ти ултимативно са ти забранили да играеш с Николай от втори вход или с Таня, която седи на последния чин. И даже са ти обяснили за какво. Естествено, ти не ги слушаш и общуваш с тях, само че към този момент доста по-внимателно наблюдаваш тези деца. В последна сметка преставаш да се движиш с тях и разбираш, че родителите ти са били прави. Резултат: в зрелост ти автоматизирано подбираш хората, които са ти потребни и в естетика с теб.

 Или до момента в който твоите приятелки на 13-16 години ходеха по нощни заведения и се целуваха с момчета, теб те караха да учиш, да свириш на пиано, имаше вечерен час. В последна сметка приятелките ти влязоха в професионални учебни заведения, а ти стана студентка в влиятелен ВУЗ, срещна се с представителни момчета и завъди потребни познанства.  Отново строгите ограничавания бяха от изгода. Известно е, че децата, които са възпитавани строго имат по-голямо възприятие за отговорност. Неусетно и за себе си поддържаш ред, плащаш си сметките, в точния момент вървиш на доктор и правиш още хиляди дребни неща, които карат другите да нервничат. А ти – не. Ти просто си привикнала с това.

 Контролирайте живота на детето си. Но не просто да му ограничавате свободата или да забранявате всякакви неща, а му обяснявайте за какво точно по този начин би трябвало да постъпва. Разбира се, то ще се съпротивлява, изключително в пубертета, само че в по-нататъшния му живот верните ти пояснения ще се трансфорат в негова вътрешен глас, верни цели и вярна ценностна система.

Презадоволеността освен разрушава нечия орис, тя разрушава цели народи. Строгостта и условията никому не са навредили към момента.

Инфо: www.highviewart.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР