„В нашата държава всяко чудо е за три дни. Едни

...
„В нашата държава всяко чудо е за три дни. Едни
Коментари Харесай

Експерти за грешките край Своге

„ В нашата страна всяко знамение е за три дни. Едни и същи неща се приказват непрекъснато – за колани, за пътища, за поддръжка на колите. Нищо от това не се случва. Гневен съм, тъй като този следващ случай можеше да се избегне, защото са пратени голям брой тъжби до държавните институции”.

Това съобщи някогашният началник на отдела за следствие на повреди и тежки произшествия в Националната следствена работа Георги Илиев в „ Здравей, България” по NOVA.

„ Пак ще има панихиди, отново ще плачат хора до идващия случай. Кога най-сетне страната ще влезе в отговорностите си да се направи централен орган, който да управлява пътното придвижване. Да се бори с злополуките, да се вкара ред. Сега за това дават отговор голям брой институции в страната. Всичко това би трябвало да се централизира”, на мнение е Илиев.

„ Когато пътната конюнктура е усложнена, доста е мъчно водачът да реши дали е попаднал в аквапланинг, дали пътят е неравномерен. Ако дупката е запълнена с вода, не може да реши нейната дълбочина. Не позволявам, че превишената скорост с 10-ина километра е съществена причина за злополуката край Своге”, съобщи специалистът.

Той е карал с 53 км/ч, при ограничаване от 40 км/ч.

По думите му всяка институция би трябвало да си понесе отговорността и счита, че следствените служби ще си свършат работата.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Манитеналата на пътя край Своге , където стана тежката автобусна злополука с 16 починали, е за леки коли, не е проектирано да бъде с по-висок клас, с цел да може да стопира тирове или рейсове. Това разгласи Владимир Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевшите при произшествия, пред bTV.

По думите му едно от доста наставления към този сектор е било за укрепване на мантинелата.

По-рано Красимир Георгиев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите уточни, че тя е като вафлена коричка.

Тодоров разяснява още, че първите сигнали за нередности по този сектор пристигнали единствено 4-5 месеца след ремонта на пътя. Агенция „ Пътна инфраструктура” (АПИ) пет пъти е призовавала компанията реализатор да си свърши работата.

Когато веднъж е в гаранция, страната не може да се намесва, може би са нужни законови промени, сподели още Тодоров.

Относно коланите в рейсовете съгласно него е извънредно сами да решим дали желаеме да влагаме в сигурност.

По-рано в студиото на "Здравей, България " министър Николай Нанков уточни, че експертиза ще уточни здрава ли е мантинелата. Освен това 5 пъти АПИ е желала от компанията да оправи нередностите по пътя, само че тя не го е направила. От там обаче настояват, че това не е тяхна отговорност. Нанков уточни, че не знае различен случай, при който компанията да откаже да оправи път в гаранция.

Днес е ден на народен печал поради нещастието, при която към 17 часа в събота рейс, пренасящ екскурзианти, падна от 20 метра, починаха 16 души, трима са в тежко положение в "Пирогов " и една жена в Окръжна. Шофьорът е карал с превишена скорост - 53 км/ч, при 40 км/ч.

Повечето от починалите са от софийското село Световрачане, измежду тях е и момче на 13 години.

До този миг проверяващите не са открили точната причина за трагичния случай. Основните посоки, по които се работи, са три – дейностите на лидера, редовността на рейса, както и техническото положение на пътния сектор.

Нанков: Държавата ще си търси правата по правосъден път

Ден на народен печал поради нещастието в Искърското дефиле

Прокуратурата проверява: Превоазвач, лидер, път

Коланите в рейсовете - по кое време ще има

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР