В Народното събрание започва процедурата за промени в Конституцията –

...
В Народното събрание започва процедурата за промени в Конституцията –
Коментари Харесай

Започва процедурата за промени в Конституцията, без ДПС не могат да минат

В Народното събрание стартира процедурата за промени в Конституцията – предложенията за промени в главния закон влизат в основаната за задачата парламентарна комисия.

 

Обществено разискване на измененията в Конституцията ще се организира в парламентарната комисия по конституционни въпроси.

Предишното публично разискване в комисията се концентрира само към прокуратурата, като беше решено да се уточняват текстове, свързани с функционалностите на Главния прокурор и пълномощията на държавното обвиняване.

Сред останалите оферти е служебният кабинет да не се предлага от президента, а Висшият правосъден съвет да бъде разграничен на две.

 

Ако Конституцията не бъде призната под тази форма, основните министри подават оставка, съобщи през вчерашния ден Ивайло Мирчев от Демократична България.

Без Движение за права и свободи измененията няма по какъв начин да минат, нужни са 160 гласа, уточни той.

 

Основните промени са свързани със правосъдната промяна, ограничение правото на президента при съставянето на служебно държавно управление и отпадането на условието министрите и депутатите да са единствено български жители.

 

От плана отпадна концепцията за промяна на националния празник – от 3 март на 24 май.


Съдържанието на импортираните текстове от Конституцията е противоконституционно, разгласи Татяна Дончева. Според нея няма кой професионално да напише текстовете в тази идея и това е същинската драма.


През тази и идната седмица предстоят и трите четения в пленарната зала, през които би трябвало да премине планът. Трите гласувания би трябвало да съберат всякога по най-малко 160 гласа.

 

През октомври измененията в конституцията не бяха признати на първо четене от депутатите. „ За ” тогава гласоподаваха вносителите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, само че събраха единствено 161 гласа, а тогава бяха нужни 180 гласа.

Миналата седмица депутатите разискаха промените, свързани със статута и пълномощията на основния прокурор.

 

Промените бяха импортирани в края на юли, а автограф под законопроекта сложиха депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. 

На 8 декември следва измененията в Конституцията още веднъж да бъдат разисквани в пленарната зала.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР