В Народното събрание вече е внесена процедурата за да извърши

...
В Народното събрание вече е внесена процедурата за да извърши
Коментари Харесай

Внесена е процедура по извършване на финансов одит на проекта за удълбочаването на Варненското езеро

В Народното събрание към този момент е импортирана процедурата с цел да извърши Сметната палата финансов одит на плана за удълбочаването на плавателните канали до пристанище Варна-Запад. Това заяви в предаването „ Post factum “ на Лора Георгиева, старши юридически консултант в Антикорупционния фонд.

От организацията разгласиха втория епизод от поредицата си „ Блатни истории “ от Варненското езеро.

Според фонда там са показани обстоятелства, изнесени в следствието на журналиста Спас Спасов от „ Дневник “, както и разбор на специалистите на АКФ за схемата за удълбочаване на Варненското езеро, в която посредством серия груби нарушавания на закона 435 милиона лв. обществени средства бяха източени от държавния бюджет към частни компании.

Вторият епизод стартира с разбор на рисковете за Аспаруховия мост, който е при започване на удълбочаването. По думите на Лора Георгиева планът носи опасности за сигурността на оборудването:

„ В рамките на работата по случая ние се натъкнахме на спомагателна информация, че в действителност мостът има и градивни недостатъци, които в допълнение заплашват неговата сигурност, изключително в изискванията на удълбочаване. “

Основният проблем на целия план е, че той се прави без изцяло обмисляне, добави още Лора Георгиева:

„ На процедура едни над 320 милиона лв. са дадени единствено за драгиране, т.е. за копаене на дънна маса и за нейното изсипване в хранилище „ Налбанка “, което е малко по размер, среща се в самото езеро и не е добре укрепено. “

Изкопаната маса се връща назад в езерото и в действителност единственият спор сред специалистите е какъв брой бързо става това, споделя още Лора Георгиева.

„ Блатни истории “ ще има и трета крайна част.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР