В Народното събрание се проведе заседание на Временна комисия за

...
В Народното събрание се проведе заседание на Временна комисия за
Коментари Харесай

НАП проверява фирмата собственик на Nexo

В Народното събрание се организира съвещание на " Временна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на активността на Nexo и Nexo Capital и обвързваните с тях лица, по отношение на извършване  на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от Nexo и Nexo Capital.

На съвещанието решение не бе признато. Присъстващите представители на Българската национална банка и на министерство на финансите показаха че активността на Nexo не е предмет на регулация в България и в Европейския съюз. От министерството показаха, че по разпореждане на прокуратурата Национална агенция за приходите ревизира компанията, която е притежател на Nexo.  Ако се открият нарушавания, инспекцията ще премине в проверка, увериха от МФ. 

Nexo популяризира през днешния ден изказване, получено в Българска телеграфна агенция, с което " приветства всички законови механизми за изясняване на обстоятелствата и събитията към активността на компанията ". Тя обаче изрази и вяра да бъдат изяснени дейностите на  българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 година, отхвърляйки всички изказвания, че се занимава с евентуално противозаконна активност.

По-рано бе обявено, че Nevo Capital се е договорила да заплати санкции в размер на общо 45 милиона $, с цел да отпадне отправеното към компанията обвиняване от Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC), че не е записала офертата и продажбата на своя артикул за кредитиране на криптоактиви на дребно - Earn Interest Product (EIP).

Половината от санкцията е наказателна клауза, с цел да бъде прекъснато нерегистрираното предложение и продажба на EIP на вложители от Съединени американски щати. Допълнителни 22,5 милиона $ ще бъдат платени за споразумяване на сходни такси към държавните регулаторни органи. 

От постигнатото съглашение излиза наяве, че не са налице каквито и да било изказвания или обвинявания от страна на федералните регулатори на Съединени американски щати, че Nexo е взело участие в машинация или подвеждащи търговски практики, или че нейни клиенти са били ощетени или подведени по отношение на финансовото й положение. Това поставя край и на всички производства във връзка с компанията в осем американски щата, които са напълно от административен темперамент, се показва в позицията.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР