В Народното събрание се обсъжда ветото на държавния глава върху

...
В Народното събрание се обсъжда ветото на държавния глава върху
Коментари Харесай

Спор в парламента върху ветото на президента за промени в ИК

В Народното събрание се разисква ветото на президента върху разпореждания на Изборния кодекс.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи в изявлението си, че същинските ограничавания в последните промени в изборните правила не са регистрирани. Карадайъ засяга ограничавания брой секции - до 35, които могат да се разкриват в страните отвън Европейския съюз. Той прикани президента да сезира Конституционния съд:

" Тези законови текстове, които лишават българските жители от изборни права, са противоконституционни. Призоваваме народните представители да изпълнят конституцията, с цел да не бъдат лишавани български жители от изборните си права. В случая Народното събрание освен не подсигурява конституционни закрепените права и свободи, а в противен случай - основава законови спънки за упражняването им. Призоваваме президентът на  Републиката да извърши своето конституционно обвързване и да сезира Конституционен съд “.

Депутатът Георги Марков от ГЕРБ оспори един от претекстовете на президента за отсроченото машинно гласоподаване, като сложи въпроса дали изборът на президента е бил почтен, откакто не е определен с машинно гласоподаване:

" Ако машинното гласоподаване е причина, единствена гаранция за почтеност на изборите, ние би трябвало да повтаряме президентският избор - да хвърля кърпата и да вършим президентски избори. Значи не може, когато той е определен без машинно гласоподаване, нещата да са постоянни, а когато избират ГЕРБ, да има проблеми с честността на изборите ".

От Движение за права и свободи обявиха, че няма да се откажат от високите равнища на преференциите. ГЕРБ разгласи, че ще върне старите прагове на преференциите, като внесе своя законопроект, откакто бъде отхвърлено ветото на президента.

По-рано Румен Радев върна закона за ново разискване, като оспори по-високите прагове на преференциите, забавянето на машинното гласоподаване, отсрочване на  видеонаблюдението и на актуализирането на изборните описи.

Като сериозен проблем при направените промени Радев открои и невъзможността на процедура българските жители да апелират пред съда нарушавания в изборния развой.

Новите изборни правила станаха мотив Българска социалистическа партия да вземе решение да напусне Народното събрание. Социалистите даже отхвърлиха да се върнат в пленарната зала за ветото на президента макар апелите на Румен Радев да вземат участие в разискването на текстовете.

Миналата седмица ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ стигнаха до общо решение да отхвърлят президентското несъгласие, с което на процедура ще върнат още веднъж противоречивите прагове на преференциите.

Заявката на ГЕРБ е обаче незабавно откакто ветото бъде отхвърлено и в пленарната зала и след повторното приемане на последните изборни промени да внесе своя законопроект за връщане на остарелия предел на преференциите.

В дневния ред на Народното събрание е и окончателното гласоподаване на измененията в Закона за устройство на територията, с които се цели основаването на по-добри условия за надзор по разполагането на преместваеми обекти в обитаеми места. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР