В Народното събрание се обсъди внесен от Възраждане Проект на

...
В Народното събрание се обсъди внесен от Възраждане Проект на
Коментари Харесай

Даниел Петров: От сглобката унищожават обработваеми земеделски земи, за да строят фотоволтаични паркове

В Народното събрание се разиска импортиран от " Възраждане " Проект на Мораториум за възбраната за създаване на фотоволтаични паркове върху аграрни земи. Народният представител от " Възраждане ", Даниел Петров съобщи през вчерашния ден от трибуната на Народното събрание, че този Мораториум е импортиран за първи път за разглеждане преди повече от 9 месеца от " Възраждане ".

" В страната тече един извънредно нездравословен и неурегулиран развой, посредством който плодородни, обработваеми земи се трансформират във фотоволтаични паркове. Всички сме наясно, че има работни планове в начална фаза и предлагането за Мораториум на " Възраждане " ще накърни ползите на вложителите, само че повода да настояваме да се одобри този Мораториум е, тъй като броят на плановете за създаване на такива централи нараства лавинообразно. Причина да внесем този Проект за Мораториум е и, че сега протестиращите в страната земеделци са сложени в извънредно тежко и неравностойно състояние, което е в допълнение затруднено от обстоятелството, че огромните притежатели на аграрни земи задушават по-малките или земите им биват конфискувани от общините, с цел да бъдат изграждани върху тях фотоволтаични централи ", отбрани Проекта националният представител от " Възраждане ", Даниел Петров.

Той добави, че това се случва доста елементарно - даден вложител внася кореспонденция с избран брой идентификатори - аграрни земи с метод на трайно прилагане - ниви, пасища, мери и гори, дружно с капиталово желание в Общината и локалния Парламент го приема тихомълком. По този метод, притежатели на обработваеми аграрни земи ги губят окончателно, тъй като някой от Общината е решил, че техните пасища ще се трансфорат във фотоволтаични паркове.

" Всички парламентарни групи заявяват, че са загрижени за българското земеделие и селско стопанство, по тази причина ще ми е забавно да проследя, по какъв начин ще гласоподават, тъй като в общинските канцеларии чакат преписки за стотици хиляди декари гори, които да бъдат изсечени и на тяхно място ще бъдат построени фотоволтаични паркове. Ние желаеме да има Закон или раздел от Закона за силата на възобновими източници за агро фотоволтаици, който да урегулира характерните условия за тяхната активност, от позиция на опазването на естествения запас. Такъв Закон има във всички развити страни ", разяснява националният представител от " Възраждане ", Даниел Петров.

" Възраждане " продължава систематичните си, целенасочени и поредни дейности за опазване на плодородните български земи от несъразмерната употреба, заличаване и лобистки ползи, внасяйки редица рационални оферти в тази тенденция. От ръководещата незаконна сглобка, обаче, макар съществуването на обединения като " Зелените " в нея не поддържаха Проекта за Мораториум, който пази българските обработваеми аграрни земи.

С това ръководещите показват за следващ път незаконното си безгрижие и двуличие, във връзка с отбраната на българските аграрни ползи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР