В Народното събрание продължават дебатите по предложения от правителството удължителен

...
В Народното събрание продължават дебатите по предложения от правителството удължителен
Коментари Харесай

Десислава Атанасова към ПП: Оценката за вашето управление е една година шарлатания

В Народното събрание не престават дебатите по оферти от държавното управление удължителен закон на бюджета. Кирил Ананиев от ГЕРБ направи предложение за смяна в една от алинеите на законопроекта за удължение на бюджета. Предложението му беше средствата по помощи и дарения по планове и стратегии на Европейски Съюз и обвързваното с тях съфинансиране да не бъдат пренасочвани за други настоящи разноски, с цел да не бъдат основани проблеми по усвояването на стратегиите и плановете, които са включени в оперативните стратегии и по ПВУ.

Служебният министър на финансите Росица Велкова първа отговори на това предложение и уточни, че " препоръчаното е недопустимо, тъй като ще можем да финансираме дейностите единствено с настоящите доходи, които постъпват през настоящия месец и няма да можем да използваме ресурса на единната сметка ". 

" Централният бюджет е на минус 1,6 милиарда лева във фискалния запас, което значи, че ние няма да можем да платим пенсиите до 7-мо число, а ще би трябвало да чакаме да дойдат постъпленията по налог добавена стойност. Такъв текст слага пред несъблюдение настоящото финансиране ", съобщи Велкова.

Последва и гласоподаване, при което депутатите отхвърлиха предлагането на Ананиев. То получи поддръжка от 74 депутати, последва и прегласуване като при него предлагането получи 75 гласа " за ".

Десислава Атанасова от ГЕРБ се намеси и сподели, че е подкрепила предлагането на Ананиев, тъй като " то опровергава до голяма степен всички неистини, които се тиражираха от парламентарната естрада в продължение на една година, които се тиражираха даже и през днешния ден. Финансовия министър сподели, че бюджета е на алено. Росица Велкова сподели, че бюджетът е на алено с 1,6 милиарда лева Това гласоподаване сподели какъв брой своевременен беше вотът на съмнение, с който беше свалено вашето държавно управление, това гласоподаване сподели какъв брой сте бил неплатежоспособен като длъжностен министър. Настоящият длъжностен министър сподели, че в случай че предлагането бъде признато, няма да могат да се платят пенсиите през януари. Това е оценката за вашето ръководство. Една година шмекерия, че България е била в прелестно финансово положение. Днес стана ясно всичко " - това сподели Атанасова на Асен Василев от Политическа партия, аргументирайки своята теза, че той не може да ръководи държавен бюджет и добави: " Изобщо не си правете труда да бъдете предложение за финансов министър с втория мандат ".

Асен Василев пък отговори, че е мощно впечатлен " от новооткритите знания на Атанасова за бюджетиране ": " Централния бюджет би трябвало да е на недостиг, а парите да се харчат както е решило Народно събрание. Парите, които държавното управление има във фискалния запас в Българска народна банка са 16,6 милиарда лева, толкоз средства към този миг на годината сме нямали в последните 5 години. Не е шмекерия, парите отиват при жителите и при компаниите, а не при вашите обръчи от компании, които в действителност са в рецесия, както вие решавахте с Министерски съвет месец декември. Държавата за вашите другари е счупена, тъй като няма по какъв начин да им раздавате пари от централния бюджет на Министерски съвет. Разбирам за какво не желаете да съм финансов министър, тъй като ви въвеждам безпорядък в схемите ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР