В Народното събрание обсъждат предложението на председателя Ива Митева пленарните

...
В Народното събрание обсъждат предложението на председателя Ива Митева пленарните
Коментари Харесай

Депутатите спорят за предложението на Ива Митева заседанията да са през седмица

В Народното събрание разискват предлагането на ръководителя Ива Митева пленарните съвещания да се организират през седмица. Тя се стимулира с това, че режимът на работа в зала би трябвало да се редува със съвещанията на комисиите, съобщи БНР.

" Тук концепцията не е Народното събрание да не работи, в противен случай, Народното събрание би трябвало да работи, само че би трябвало да работи по този начин, както работят всички парламенти, тъй като, съгласете се, работа до 2 часа в зала или до 3 и по-късно работа в комисии по няколко часа или по нощите, не е естествена работа. Вие сте очевидци, виждаме и какви закони произвеждаме. Могат да се търсят всевъзможни механизми за работа на Народното събрание, депутатите би трябвало да стартират да извършват съзнателно отговорностите си ", разяснява Митева, като се аргументира, че и в други европейските парламенти е по този начин.

Тази концепция няма да бъде утвърдена от обществото, уточни депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев:

" Според мен обществото няма да реагира позитивно на подобен метод на работа на народните представители..., а най-важното в действителност е качеството на работа ".

На собствен ред Йордан Цонев от Движение за права и свободи изцяло утвърди концепцията за периодично повтаряне на съвещанията на Народното събрание с тези на комисиите.

" Можем да работим всяка седмица в зала, само че тогава в комисиите, защото са доста, ще работим по пет индивида с непознати гласове. Вие виждахте по какъв начин е в комисия - влизаме в едната комисия, оставяме си гласа, подписваме се и бягаме в другата . Ако желаеме тази процедура да я прекратим, би трябвало да дадем доста време на комисията, с цел да работи. Трябва да разбираем на хората, че няма да почиваме, няма да лежим у дома, а ще идваме в 9 часа сутринта на работа и ще си отиваме в 6 вечерта като всички естествени хора. Ще има наказания, който не идва - без заплата ", сподели той.

По думите му Движение за права и свободи ще поддържа концепцията за различен метод на осъществяване на съвещанията в пленарната зала, в случай че публичното мнение и медиите застанат зад това предложение, заяви Българска телеграфна агенция.

Филип Попов от " Българска социалистическа партия за България " разяснява, че подобен метод на работа би могъл да даде повече време за работа по законопроекти в комисии, само че би трябвало да се види най-хубавият баланс, тъй че работата на Народно събрание да бъде ползотворна.

" Този парламент е от неголеми парламентарни групи, което значи мъчно покриване на две комисии, които са в един и същи ден ", аргументира се той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР