В Народния театър Иван Вазов започва вътрешно разследване на скандала

...
В Народния театър Иван Вазов започва вътрешно разследване на скандала
Коментари Харесай

В Народния театър разследват Александър Морфов за дискриминация срещу Велислава Кръстева

В Народния спектакъл " Иван Вазов " стартира вътрешно следствие на абсурда с режисьора Александър Морфов и пиара Велислава Кръстева. Ще бъдат изискани писмени пояснения от чиновници и записи от камери. Разследването е поверено на основния секретар Красимира Стефова със заповед на шефа Васил Василев от през вчерашния ден, 17 ноември, написа OFFNews, позовайки се на копие от документа.

Целта на инспекцията е да се откри дали Морфов е направил нарушаване на Закона за отбрана от дискриминация - на база партийна принадлежност.

Заповеда на шефа на театъра е по отношение на подадена от Велислава Кръстева писмена тъжба за тормоз на работното място, излиза наяве от документа. Директорът Василев е съставил комисия, която да извърши " задълбочена инспекция по отношение на изясняване на всички условия ". По закон той би трябвало наложително да извърши това.

В жалбата си дългогодишният пиар твърди, че Александър Морфов я е подложил на тормоз, учреден на политическата ѝ принадлежност към Движение за права и свободи. Тормозът се изразявал в " обидни, подигравателни реплики и язвителни мнения ", както и във " вандалско посягане върху вратата на кабинета ".

В член 4 (1) на Закона за отбрана от дискриминация се споделя: " Забранена е всяка директна или непряка дискриминация, учредена на пол, раса, националност, етническа принадлежност... обучение, убеждения, политическа принадлежност, персонално или публично състояние, възраст, полова ориентировка... "
А тормозът, въз основа на един от тези признаци, се счита за дискриминация, гласи член 5.

Кръстева е дълготраен представител на Движение за права и свободи, някогашен народен представител и член на Комисията по просвета и медии, някогашен зам.-министър на културата и сегашен пиар на Народния спектакъл.

 

На 29 октомври вратата на офиса на Кръстева осъмна с изкъртена табелка и надписи: " Движение за права и свободи ", " Връзки с обществеността на Ахмед Доган " и " Изчезвай ".

Впоследствие режисьорът Александър Морфов призна, че той е " известният причинител и че не се е крил ".

Според подписаната през вчерашния ден заповед на Василев комисията в двудневен период би трябвало да изиска писмени пояснения от Александър Морфов за това " дали от началото на септември 2022 година е отправил неведнъж обидни реплики " към Кръстева.

Също по този начин би трябвало да се обясни дали в нейно неявяване е казвал: " Сега в театъра на турски ли ще се играе? ", " Движение за права и свободи няма място в Народния спектакъл ", " Очаквам неотложно да напуснете театъра, защото Движение за права и свободи няма място в Народния спектакъл ".

Очаква се комисията да обясни дали режисьорът е правил посягане върху врата на нейния кабинет, правил ли е обществено самопризнание пред медии, че той е причинителят, и наричал ли я е " човек без морал " заради партийната ѝ принадлежност.

В период от два дни би трябвало да се изискат писмени пояснения и от всички директно подчинени на Кръстева чиновници в отдел " Връзки с медии и реклама " в Народния спектакъл.

Те ще би трябвало да посочат дали от началото на септември са били очевидци на " обидни, подигравателни или язвителни реплики ". Комисията би трябвало да обясни по кое време, по какъв мотив и с какво наличие са били тези реплики и мнения.

При нужда комисията ще изиска и устни пояснения от Александър Морфов, Велислава Кръстева, както и от чиновници, които са били очевидци на съответните събития, визирани в жалбата.

По информация на Епицентър. бг Александър Морфов е бил засегнат от почналата инспекция, оценявайки я като сталинистка. Той и някои актьори от театъра като че ли не схващат, че в България има закони, които всеки би трябвало да съблюдава.

В същото време министърът на културата проф. Минеков упражнява безумен напън върху шефа на Народния спектакъл Васил Василев " да махне " както Велислава Кръстева, по този начин и основния секретар на спектакъл Красимира Стефова. Това също е в нарушаване на закона, тъй като Васил Василев е определен с конкурс за шеф и има мандат, който не зависи от министъра на културата.

Преди два дни режисьорът Явор Гърдев призна, че новото управление на НТ прави опити за възстановяване на изискванията на работа, че към Кръстева е основан екип от младежи, които работят, само че за усмиряване на обстановката я прикани непринудено да подаде оставка.

Актьорът Владимир Карамазов застана на страната на управлението на театъра, като съобщи, че " феновете не се интересуват кой тъкмо е в администрацията на театъра и е " пъклен жалко " те да бъдат ангажирани със създалата се обстановка ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР