В наредба ще бъдат определени условията, реда и критериите за

...
В наредба ще бъдат определени условията, реда и критериите за
Коментари Харесай

Критериите за среднопретеглената стойност на онколоекарства ще бъдат определени в Наредба

В разпоредба ще бъдат избрани изискванията, реда и критериите за среднопретеглената стойност на онколекарствата. Наредбата ще бъде препоръчана от Надзорния съвет на НЗОК на Министерството опазването на здравето. Средно претеглената стойност пък ще се оповестява на интернет страницата на НЗОК.

Това взеха решение депутатите от парламентарната здравна комисия като допълнение към общия текст за механизъм за възнаграждение на онкологичните лечения в Закона за здравното обезпечаване.

Предложението беше на депутата от ПП-ДБ доцент Васил Пандов и получи утвърждението от Министерство на здравеопазването, НЗОК и Националния съвет за цени и реимбурсиране. „ Целта на корекцията е да се да се лимитират девиациите в цените на медикаментите и да се избегнат както нулевите стойности, по този начин и заплащането на пределната цена. Наредбата ще бъде показана на публично разискване и целият развой ще бъде оптимално транспарантен “, сподели доцент Пандов.

Според признатите в комисия промени в ЗЗО в случаите, когато няма настоящи рамкови съглашения за съответната година, НЗОК не може да заплаща лекарствените артикули на стойност, по-висока от най-ниската стойност сред приблизително претеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходните 6 месеца за всеки лекарствен артикул, и цената, на която лекарственият артикул е доставен на съответния реализатор на болнична здравна помощ, без значение дали той е възложител по Закона за публичните поръчки.

Когато за съответен лекарствен артикул не може да бъде избрана тази стойност, тогава НЗОК ще го заплаща на цена, не по-висока от оптималната в Позитивния лекарствен лист.

В случаите, когато цената на съответен лекарствен артикул е по-ниска с над 20 на 100 от цената, на която лекарственият артикул е доставен на съответния реализатор на болнична здравна помощ, без значение дали той е възложител по Закона за публичните поръчки, разликата сред двете стойности ще се възвръща на болничното заведение от съответния собственик на позволение за търговия на едро с лекарствени артикули. Условията и редът за възобновяване на разликата се дефинират в контракта, който се подписва сред изпълнителя на болнична здравна помощ и притежателя на позволение за търговия на едро с лекарствени артикули.

Депутатите одобриха и предлагането на народния представител Божидар Божанов всички районни здравноосигурителни каси да обезпечат опция договорите на изпълнителните на здравна помощ да могат да се сформират и като електронен документ.

Промените в ЗЗО ще бъдат гласувани в зала в четвъртък, стана ясно по време на комисията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР